Thursday 26 January 2017

Automatizovanje redovnih obaveza (očuvanje dragocene energije)

Danas je četvrtak, dan kada brišem podove i  kada mašina revnosno pere peškire, krpe i bade-mantile. Dok maleni spava ili dok je sa sestrama u jednoj od soba, ja brišem pod u kući koji je uvek, ama uvek nečim umazan. U dnevnoj sobi, hodniku, kuhinji, kupatilu pod je obložen keramičkim pločicama, uostalom kao i u većini domova u Grčkoj, dok mi u spavaćim sobama imamo drveni parket. Ovaj posao mi ne oduzme ni nekih pola sata do sat vremena.


Međutim, neću da vas lažem. Podove sam brisala gotovo svakoga dana. Jednostavno, nisam mogla podneti ostatke banane na podu, sive ili crne mrlje, narandžaste fleke od pomorandži. Ma koliko danas brisala, već sledećeg dana moram sve ispočetka, što me je dodatno opterećivalo i unosilo stres u svakodnevicu. Brisanje podova četvrtkom je primer automatizovanja redovnih obaveza kako bih skinula teret sa sebe, oslobodila  se brige i stresa oko toga kada ću stići da ih obrišem. Razmišljanje o tome kada ćete naći vremena za sve (ili neke) kućne obaveze crpi energiju iz vas. Vi je  nepotrebno trošite na brigu i na pokušaj da "sve stignete".
Automatizovanje ne znači da morate postati robot, već znači da ćete napraviti plan redovnih poslova i striktno ga  se držati. Na taj način, nećete stalno biti pod pritiskom zbog kućnih obaveza kojih ima mnogo, ali koje ne možemo završiti sve za jedan dan ili odjednom. Ako se držite plana, život postaje mnogo lakši, a vaš mozak će biti odmorniji (nećete se opterećivati činjenicom da ne možete sve ugurati u jedan dan), a telo opuštenije. Život je mnogo više od posla, čišćenja, kuvanja i pranja.


Automatizovanjem redovnih obaveza oslobađate sebe stresa, štedite vašu mentalnu energiju, odmorniji ste  i usresređeniji na važnije stvari u životu. 

Petkom predveče sednem,  uz kafu ili čaj i krenem da planiram obroke. U poslednje vreme minimalističko planiranje mi štedi vreme i energiju. Iskreno moram da vam kažem da se retko 100% držim plana obroka, uvek nešto iskrsne, pa moram nešto da promenim. Međutim, samo planiranje mi olakšava kupovinu svežih namirnica koju obavljamo uglavnom jednom nedeljno i namirnica koje se ne kvare, što obavljamo jednom u dve nedelje, a neretko čak i jednom u mesecu. To mi omogućava da ne brinem o tome šta ću kuvati i da li ću imati dovoljno toalet papira, deterženta ili pelena.

Poslovi kao što su pranje veša, pranje sudova, čišćenje doma, su neophodni za higijenu i zdravlje naše porodice, ali meni se uvek čini kao da im nema kraja. Veoma lako trošimo našu dragocenu mentalnu energiju na razmišljanje o tome kada i kako ćemo nešto uraditi. Moj savet vama je da čuvate vašu neprocenljivu energiju, da se držite svog programa i da dopustite sebi to da ne morate misliti o tome. O određenoj obavezi ćete misliti onda kada dođe red na nju po vašem rasporedu obaveza.

Evo, primera. U kući sa troje dece i dvoje odraslih sudovi se neprestano gomilaju. Sudovi su bili veliki izvor mog stresa: jednostavno, posle svakog obroka ja bih se njima "bavila": ispirala, ređala u sudomašinu,a onda to ponavljala posle ručka, posle užine, posle pravljenja kolača i posle večere. Kada bih bila iskrena prema sebi, priznala bih da nije puna sudopera ono što mi smeta, već su razlozi mog stresa su sledeći:

1. njoj je kuhinja u svako doba čista.

2. a, šta ako neko navrati i vidi ovaj haos?

I tako, shvatih da sam ja bitnija od mišljenja drugih ljudi, pa čak i od mojih nerealanih očekivanja. Automatizovanjem pranja sudova sam postigla ono što sam htela. O sudovima više ne razmišljam, jednostavno ih puštam da se gomilaju. Na njih ne obraćam pažnju  sve do posle večere. E, tada, po mom rasporedu, ja nasučem rukave i krenem.
Namerno ostavljajući sudove i ne obraćajući uopšte pažnju na njih do posle večere, sebe oslobađam one stalne brige o tome kada ću ih napokon oprati. Štedim svoju energiju i ulažem svoje vreme u nešto što stvarno volim  da radim. 


Veš. Pogodili ste. Korpa sa prljavim vešom je UVEK puna. U "normalnom" slučaju, mašina bi radila svakoga dana, korpe bi se punile čistim vešom , a  onda  bih se bacila na to brdo stvari i raspoređivala po ormanima i tako svakoga dana!!! Automatizovanjem ove obaveze tj. određivanjem dva dana u nedelji za pranje veša, ponedeljkom i petkom, više ne razmišljam o tome "joooj, kada ću?".
Desi ne na primer četvrtkom da  posebno operem peškire u boji, krpe i bade-mantile. To se ne dešava svake nedelje.
Kada se sve lepo osuši, zasednem decu, pustimo muziku, pričamo i savijamo veš, stavljamo ga uredno u ormane, deca svoj, a mi naš veš i garderobu.

Ne znam za vašu, ali moja deca kao da jedu nogama, a ne rukama. Često me možete videti sa metlom ili usisivačem u ruci kako čistim mrve kao neka ludača. Više ne. Pustim neka mrve, ne razmišjam o tome sve dok ne pojedu svoj poslednji obrok. Isto važi i za igračke. Dok deca skupljaju sve igračke, ja usisam kuhinju, trpezariju i dnevnu sobu. To radimo svake večeri i ne oduzme mi više od 15-ak minuta. Što se tiče spavaćih soba, odredim sebi jedan dan u nedelji za jednu sobu. Kampanjsko čišćenje u koje se kunu mnoge domaćice, nije za mene. Nikako.
Moja starija kćer čisti svoju sobu, njenom sobom uopšte ne bavim, osim što operem njenu posteljinu i provetrim sobu dok je u školi.

Biti opuštenija majka, ona koja će dozvoliti da se sudovi  i mrve gomilaju, ona koja sebi olakšava život, nije loša majka, štaviše, ona  je, kao takva,  neophodna vašoj deci.  Smatram da je automatizovanje obaveza posebno od koristi zaposlenim majkama. Ukoliko kućni poslovi nisu za vas opterećujući, ukoliko redovno imate pomoć u kući, sigurno postoje neke redovne obaveze koje možete automatizovati ne bi li sebe oslobodili stresa i brige. "Zakažite sastanak" sa obavezom  u tačno vreme jednom dnevno, jednom nedeljno ili čak jednom mesečno.

Zapitajte se koje su to obaveze koje vam predstavljaju teret?

Šta je to  na vašoj listi obaveza što uporno ne stižete da obavite?

To su obaveze koje možete automatizovati u okviru vaše rutine i 

Time možete napokon dozvoliti sebi da o njima uopšte ne razmišljate.


Ukoliko na primer, zbog prirode posla morate često proveravati elektronsku poštu, umesto što ćete to činiti svakih 15 minuta i stalno se opterećivati time, odredite sebi dva termina u toku dana kada ćete se baviti mejlovima.

Cilj svega ovoga je očuvanje naše energije, ulaganje iste u nešto lepše, korisnije, značajnije.

I da, odmor od svakodnevih obaveza jeste značajan. I da, naša energija, mentalno zdravlje i sreća treba da budu prioriteti.

Nadam se da će vam ovaj post pomoći na vašem ličnem putu ka građenju i stvaranju života u kome ćete biti zadovoljni i opušteniji.

2 comments:

  1. Одлични савети! Мораћу да почнем да их примењујем!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja sam se oduševila. Tu ideju sam dobila od jedne iskusne žene. Spašava mi dan!

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails