Wednesday 18 January 2017

Naš omiljeni hleb za sendviče


Otkad sam kupila mini-pekaru pre nekoliko godina, probala sam puno različitih recepata za hleb, ali pre par nedelja sam naišla na jedan koji nam se do sada najviše dopao. Pošto deci za užinu najčešće pakujem razne sendviče, tost, a za doručak se često nađu na stolu prženice, do sada sam za to uglavnom koristila kupovni hleb za tost. Neću da se pretvaram  kako je naša ishrana savršena i da nikada ne koristimo prerađenu ili pakovanu hranu, neću reći da ne volim prečice i sve ono što može da mi olakša svakodnevicu, ali to ne znači da ne osećam grižu savesti s obzirom na to kupovni hleb za tost u sebi ima puno aditiva, šećera i ostalih grozota koje mu pomažu da ostane svež čak i do par nedelja. Razmatram mogućnost da prestajem da ga kupujem, iako me je do sada spašavao život. I tako, pronađoh recept za divni, mekani, domaći hleb. Ono što ga čini idealnim za sendviče, tosteve i prženice je mekana kora i blaga slatkoća. Međutim, postoji jedna caka. Ono što ovaj hleb čini drugačijim od drugih je jedan sastojak koji apsolutno menja sve i čini ga takvim kakav je, a to je biljna mast, ne baš najzdravija namirnica na svetu, naprotiv, ali bez nje hleb nije savršen. Ako znate engleski i ako ponekad kuvate koristeći recepte na engleskom, verovatno ste se susreli sa namirnicom koja se zove "shortening". To je polutvrda mast koja se koristi u pekarstvu, a naročito za prhka testa.  I ne, nije isto što i margarin. Ako malo proučite njegovu nutritivnu vrednost, uočićete da se ne preporučuje korišćenje u ishrani, ali 3 kašike biljne masti u hlebu je cena koju sam spremna da platim.  U Americi se prodaju pod nazivom "Crisco", a u Grčkoj mu je ekvivalent "Nea Fitini" biljna mast. Ne znam da li se takav proizvod može pronaći u Srbiji i na prostorima bivše Jugoslavije, ostaje na vama da se malo raspitate u zavisnosti od toga gde živite. Neki preporučuje puter ili maslac kao zdraviju zamenu, ali verujte mi, to će samo učiniti da hleb bude tvrd i da se mrvi pri sečenju.





Od ovog recepta se dobijaju četiri vekne od po 400 grama. Razlog tome je mogućnost da ih isečem na kriške, zamrznem i vadim po potrebi. Mini pekaru koristim za mešenje i nadolaženje testa. Sama ga oblikujem i pečem u rerni.


Danas sam četvrtu venku "pretvorila" u sladak hleb sa cimetom i žutim šećerom. U originalnom receptu se koristi i suvo grožđe, međutim, mi porodično nismo obožavatelji istog.


Naš omiljeni beli hleb za sendviče


Potrebno:

1 i po supena kašika instant suvog kvasca

tri četvrtine šolje tople vode

2 i 2\3 šolje tople vode

1\4 šolje šećera

1 supena kašika soli

3 supene kašike biljne masti

9 do 10 šolja brašna

 Postupak:

1. U velikoj činiji rastvorite kvasac u 3\4 tople vode (mlaka, ne vruća). Dodajte preostalu vodu,  šećer i so. Dodajte biljnu mast (ja je prvo istopim i malo ohladim) i 4 šolje brašna. Promešajte. Polako dodajte i ostalu količini brašna sve dok ne dobijete mekano i glatko testo. Oprezno, jer možda neće biti potrebno da iskoristite celu količinu brašna, a može se desiti da će vam biti potrebno više brašna.

2. Pobrašnite radnu površinu, izručite testo na nju i mesite oko 10 minuta. Podmažite veliku činiju uljem. Stavite testo u nju i okrenite ga unutar činije tako da nauljana strana bude prema gore. Pokrijte testo čistom krpom i ostavite ga na toplom mestu da nadođe, oko sat vremena.

3. Izvadite testo iz činije na pobrašnjenu površinu, izbacite pesnicama vazduh iz testa i mesita ga još nekih 5 minuta. Podelite testo na 4 jednaka dela. Oklagijom svaku četvrtinu razvucite u pravougaonik, urolajte. Pritisnite mesta na kojima se testo sastavlja, presavijte krajeve ispod vekne i stavite ih na dva pleha koja ste obložili papirom za pečenjem. Pokrijte ih krpom i ostavite da nadođu oko pola sata.

4.Zagrejte rernu na 180 stepeni C.  Pecite hleb oko 45 minuta. Zamrznuti ukoliko želite, tek kada se hleb potpuno ohladi.

5.Za slatki hleb  ponovite postupak sa tom razlikom što ćete razvučene pravougaonike posutim mešavinom šećera, cimeta i grožđica. 






Toliko od mene za danas!!!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails