Friday 9 March 2012

Nedelja u ukusima, mirisima, rečima i slikama

Postajem strašno dosadna, jer poslednjih nekoliko vikenda uvek počinjem sa pričom o teškoj nedelji iza mene. Ni ova nije bila ništa bolja, ali ni gora tako da je to vrlo pozitivno. Bez obzira na to, evo mene opet da podelim sa vama malo lepote, pa ko voli-neka izvoli! Idemo!

~ U toku je Veliki Uskršnji post, pa za sve vas koji postite evo jednog divnog čokoladnog kolača koga sam upravo danas napravila. Pola kolača je već smazano, a sigurna sam da druga polovina neće dočekati veče.

Brzi posni čokoladni kolač

(photo i recept via Joy the baker)

Potrebno je:

2 1/4 šolje brašna

1/2 šolje kakaa u prahu

1 1/2 šolja šećera

1 kašičica sode bikarbone

1/4 kašičice praška za pecivo

1/2 kašičice soli

1 šolja tople kafe (najbolje je koristiti filter-kafu, nikako tursku!)

1/2 šolje i plus jedna supena kašika biljnog ulja

2 kašičice ekstrakta od vanile ili kesica vanilin šećera

Šaka seckane čokolade za kuvanje ili čokoladnih dugmića (po želji)


Kalup za kuglof veličine 23 cm podmazati margarinom i posuti kakaom u prahu (umesto pobrašnjivanja).

Zagrejati rernu na 180 stepeni C.

U velikoj činiji pomešati brašno, kakao, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so. U drugoj manjoj posudi pomešati skuvanu kafu sa uljem i vanilom.

Dodati mokre sastojke u suve i dobro promešati. Dodati i seckanu čokoladu.

Sipati smesu, koja će biti prilično gusta, u pripremljeni kalup. Peći 30-35 minuta.

Izvaditi iz rerne i nakon deset minuta prevrnuti kolač na veliki tanjir. Služiti ohlađen sa posutim prah šećerom.


~ Već godinama sam apsolutno fascinirana čajankama. Mislim da sam već negde spomenula da smo dok sam bila devojčica, ja i moja majka skoro svakoga dana obavezno pile naš čaj (i to se uvek nekako "pogodi" da bude baš u pet sati!) uz neki kolač i keksiće. Moj otac bi nam iz inostranstva donosio Twinings Earl Grey čaj u limenoj kutiji ili čaj od jasmina koji je bio moj omiljeni. Negde na putu ka mom odrastanju čaj je zamenila kafa i ja sam počela vrlo retko da ga pijem. Izbegavam ga čak i onda kada sam bolesna. U poslednje vreme mi se potreba za čajem ponovo javila i žudim da stvorim isti ritual porodične čajanke. Mmmmmmm, želim da tu bude svega: lepih šoljica, ukusnih digestive keksića, petit fours kolača, svežeg putera, vrućih pogačica, sendviča sa krem sirom i neka lepa marmelada- čajanka à la Kate and William.Danas smo ja i moj muž zajedno uživali u zelenom čaju sa cimetom uz sendviče sa margarinom i marmeladom od jagoda- ništa chic ni British, a ipak beskrajno utešno.Potpuno sam ubeđena da šolja toplog i aromatičnog čaja ublažava sve probleme i rešava makar deo postojećih briga.

~ Neobično sam alergična na 8.mart. Asocira me na karanfile i jeftine parfeme. Ono sa čim povezujem taj dan jeste da koliko god da nam je utrt put ka nezavisnosti i napretku žene su još uvek tučene, zlostavljane, maltretirane, još uvek se mnoge unazađaju zarad veze ili braka, još uvek sebe omalovažavaju golotinjom ili mržnjom prema svom telu (u oba slučaja je to ponižavajuće), još uvek je žena ženi najveći neprijatelj. Ovom prilikom želim da istaknem moju duboku žalost što neke imaju toliko veliku sujetu da svaku reč kritike doživljavaju kao zavist ili mržnju. Ponosna sam što sam žena i svoju ženstvenost slavim svakoga dana. Ženstvenost se nalazi u svim oblicima i veličinama.



~ Ne znam da li ste primetili, ali na ovom blogu se retko bavim muškarcima. Iskreno, strašno su mi odbojne žene koje su opsednute svojim muževima, momcima ili generalno sklapanjem veze. Mislim da se često gubi granica između "živeti za" i "živeti sa". Itekako verujem u posvećenost, vernost i ljubav, ali potpuno izgubiti svoju ličnost zarad nekoga mi je veoma poražavajuće. Ne znam ni sama zašto sam napravila ovakav uvod u ono što sam htela podeliti. Eto, samo mi je tako "naišlo". Naime, kao mala jako sam volela da gledam seriju "Bionic woman".

To je priča o ženi koju su naučnici posle teške nesreće bukvalno rekonstruisali ugrađivanjem bioničkih delova u njeno telo: ona trči brže od automobila, čuje i vidi na daljinu, skače visoko, veoma je snažna. Naravno, kao takva, "bionička žena" postaje agent koji spašava dan od raznih negativaca. Lik Džejmi Somers mi se svaki put javlja kada prolazim kroz teške trenutke u životu i ne mogu a da ne pomislim da smo mi žene prirodno "bioničke" s obzirom na poteškoće koje nam život servira, na snagu i veliko strpljenje koje imamo "ugrađene" u naš sistem. Naš "softer za preživljavanje", kako ja to umem da nazovem, nikada ne zakazuje.

~ Pre neke večeri sam sanjala kako kupujem Coco parfem. Kakav divan san!


Asocira me na putovanje Orijentom koje se završava u nekom skupom hotelu u Veneciji, pomislim na crnu haljinu, sramno grimizni crveni karmin i preskupi francuski konjak. Miriše toplo, bogato, damski i seksi. Klasa u bočici. Moj život nije ništa nalik životu žene koja bi nosila ovaj parfem, ali ako par kapljica ove božanstvene tečnosti može da mi stvori iluziju sjaja i raskoši, onda stvarno vredi.



Želim vam lep vikend! Ne zaboravite: vikend se ne računa ukoliko ga ne provedete radeći nešto potpuno...besmisleno. Uživajte!

(fotke via pinterest)

2 comments:

  1. ja već mesecima šmekam jedan presladak čajnik i šoljicu u kompletu, pa da i ja imam jedan svoj ritualčić za opuštanje..ali ovaj na slici je prelep, sad hoću taaaj! :)

    ReplyDelete
  2. Jao, i ja ga želim! Nemoj više da merkaš taj čajnik, opdavdaj svoj nickname ("kupoholičarka") i kupi ga!!!!! Pozdrav veliki od mene!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails