Wednesday 31 October 2012

Sreda-posni dan

Kada sam nekada davno počinjala da postim bilo mi je jako teško: stalno sam mislila na to šta ću jesti, osećala sam glad non-stop, creva su mi se uvijala, zavijala i ništa nije moglo zadovoljiti moju glad. Često nisam mogla da otpostim ni jedan jedini dan. Za to je bila kriva činjenica da nisam umela da kuvam posna jela, nisam bila dovoljno informisana, a Boga mi ni motivisana. Danas su stvari sasvim drugačije. Sredom i petkom obavezno postimo. Hrana koje se može spremati tih dana može biti veoma raznovrsna i ukusna: raznorazne mahunarke, povrće, krompir na razne načine, posne punjene paprike, pržene lignje, slatkiši puni oraha i čokolade, voće, sušeno voće, đakonija koliko voliš! Jednom nedeljno obavezno spremim mahunarke s obzirom da ih moja deca obožavaju: grašak, pasulj, sočiva, leblebiju. Ova jela su Grčkoj uglavnom spremaju na isti način: umesto zaprške koja je popularna u Srbiji, koristi se paradajz ili sok od paradajza. Od kada sam prvi put probala mahunarke na grčki način više ih nikada nisam spremila na klasičan srpski način, mada kada sam u Srbiji ništa drugo ne želim da okusim sem naših dobrih, starih, tradicionalnih jela.
U vreme posta najviše koristim knjigu "Monaška kuhinja" koju sam dobila od muža. Čekaj. Kada bolje razmislim većina stvari koje sam izdobijala od njega moraju svaki put da imaju veze sa hranom. To nije slučajno...


Recepti u knjizi su veoma detaljni, u njoj ima svega i svačega od riba, pita do neodoljivih slatkiša. Ovom prilikom "prepisujem" recept za čorbasti, posni pasulj. Zaista, nema ničeg lakšeg na svetu. Ono što ja volim kod ovog recepta je to što se ništa ne prži, nema nikakvih komplikacija niti posebnog postupka pripreme: tu su šargarepa, celer, luk, paradajz koji se zajedno sa pasuljem kuvaju od početka. Prosto ko pasulj!


Potrebno:
1/2 kg belog pasulja
2-3 šargarepe sečene na kolutove
3-4 lista celera sa korenom seckanim na krupno
sok od paradajza (ako je zima) i sveži, oljušteni i naseckan paradajz ukoliko je leto (količina odokativna)
2-3 krupno sečena crna luka
1 parče paprike (po želji, a može i ljuta ko voli)
maslinovo ulje
so i biber
Ostaviti pasulj preko noći u vodi da nabubri. Sledećeg dana prosuti vodu, stavljamo pasulj u lonac, nalijemo ga hladnom vodom i kuvamo dok malo ne omekšaju tj. dok još više ne nabubre. Prospemo vodu, ocedimo pasulj. U lonac ponovo stavimo vodu i pustimo je da se zagreje. Dodamo pasulj u vruću vodu,  povrće, so, ulje (količina po želji), sok od paradajza ili svež paradajz i čim provri smanjimo vatru. Kuvamo na laganoj vatri sve dok se ne skuva pasulj.

Mi u kući volimo da ga jedemo uz rustičan, domaći, ali pomalo bajati hleb koji zagrejem u tosteru, sve to uz masline i kisele krastavčiće.

Kako ćete provesti vaše popodne? Ja ću se grejati džemperom moga muža (da li sam ja jedina koja volim da nosim muževljeve stvari?), osmisliti sutrašnju užinicu za školu , ispijati čaj iz moje okrnjene šolje  i zasluženo odmoriti.

3 comments:

  1. imam ptsp od pasulja :D
    mada, priznajem, ne od ovako spremljenog ;)
    baš ću da probam jednom :)
    hvala za recept!

    ReplyDelete
  2. Odličan recept!
    Moram da priznam da nisam ljubitelj mahunarki i da sam počela da ih spremam tek kad sam dobila decu,sve u cilju da ih naučim kako treba sve jesti.U toj mojoj borbi mi se svideo pasulj ali isključivo beli.Sad ga kuvam relativno često.
    Što se drugog dela tiče,da,volim da nosim jedan duks mog muža koji tako dobro miriše.Inače imam i dve njegove majice iz perioda zabavljanja koje me podsećaju na sve ono što smo prošli.
    Popodne ću piti "nes"kaficu sa malo mleka,maziti se sa decom,slagaćemo puzle,vežbati slova,planirati sutrašnji dan...

    ReplyDelete
  3. Divno! Namamila si mi osmeh...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails