Wednesday 9 February 2011

Kada si zdrav


~ možeš šetati po hladnom i sunčanom jutru, zuriti u izloge, grickati koricu tek kupljenog hleba i smeštiti se poznanicima.

~ možeš se igrati žmurke, jurke, voziti bicikl i rolere.

~ možeš plesati i pevati uz neku tvoju pesmu kada niko ne vidi i ne čuje (preporučujem).

~ možeš se uviti u ćebe i piti miristan čaj samo zato što ti se tako ćefne, zato što voliš aromu kamilice, a nisi uopšte bolestan(a), samo eto, sviđa ti se.

~ možeš da se smeješ, da grliš i ljubiš bez straha da ćeš nekoga zaraziti.

~ možeš da brišeš prašinu, pereš veš, kuvaš, mesiš, ideš na posao, juriš, trčiš, plaćaš račune, iznosiš đubre, svađati se sa mužem, voditi ljubav, čuvati i voleti svoju decu, psa, mačke, mamu, tatu ili nekoga drugog....

~ možeš piti kafu sa drugaricom, tračariti, plakati, ispovedati se, smejati.

~ možeš staviti parfem i uživati u njemu.

~ možeš da slikaš, pišeš, sviraš, sečeš, lepiš, šiješ, računaš, čitaš, rešavaš ukrštene reči, čitaš novine, da gledaš film i vesti, pričaš telefonom, da radiš gimnastiku, tumaraš po netu itd. itd. itd.

~ možeš da ne radiš ništa.

Kada imaš svoje zdravlje možeš raditi sve ono što uzimamo zdravo za gotovo, uživati u svakodnevici koja nam se, od trenutka kada izgubimo zdravlje ili dobijemo jedan običan grip, čini kao najveća sreća, a naš život, kakav smo znali pre bolesti, liči na bajku i bezbrižnost. Kada si zdrav imaš izbor, možeš da učiniš sve što želiš samo ako tako rešiš. Naše zdravlje i onih koje volimo je najveće bogatstvo. Bez njega stvari koje imamo: automobili, mobilni telefoni, nakit, garderoba, kuće, nemaju ama baš nikakvu vrednost. Kada si bolestan ne možeš autom ići na izlet, ne možeš čavrljati i slati blesave sms poruke, nemaš gde nositi svoj glupi nakit i skupu garderobu, ne možeš gostiti ljude i hraniti ih u svojoj kući, ništa. Kada si bolestan, sve što želiš je da budeš ponovo zdrav.
Onaj ko je zdrav ima nadu, a onaj ko ima nadu, ima sve!

1 comment:

  1. Znate kako jos kazu:
    "Tko izgubi bogatstvo, nije izgubio nista,
    Tko izgubi zdravlje, izgubio je pola,
    A tko izgubi nadu, izgubio je sve!"
    Zdravlje jest bitno, ali ne treba ga smatrati jedinim sti nas mozedrzati sretnima, jer bi to djelivalo dosta depresivno na one koji su bolesni. Kao recenica tipa, Kad izgubis zdravlje izgubio si sve ! Nije istina! Ponekad nam bolest otvori oci i tek onda zelimo uzivati u zivotu, tek onda vidimo ono bitno. Pisem naravno iz vlastitog iskustva. Jer koliko samo bolesnih ljudi ima toliku volju za zivotom , i toliko se trude,i cine nesto od svog zivota, dok netko u najboljim godinama, u cvijetu mladosti, ne posjduje nista od toga. Zato dok je covjek ziv, nada se. I nikada se ne treba prestati nadati, vjerovati da ce ozdraviti ako boluje.... a dok cekamo sve to... zasto ne uzivati u povjetarcu, suncanim danima, malim stvarima... zasto ne ?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails