Saturday 12 February 2011

Nedelja u slikama, ukusima, rečima i mirisima

Želim da zaboravim nedelju iza mene. Taman ozdravi jedno dete, razboli se drugo. Znate onu "jednačinu": bolesno i cmizdravo dete + PMS = mama koja ujeda! Ne bukvalno, ali hajde da vam dočaram količinu šarma i lepote koju sam širila oko sebe....paaaa, puno sam vikala, plakala, jela, smejala se, pa opet vikala, plakala, jela, smejala se i tako u krug. O, da i malo spavala! Divota!
Hvala Bogu, kažem ja još jednom, na tehnološkim dostignućima koja nam omogućavaju automatizovano sanjarenje i bežanje od stvarnosti putem filma, muzike, pisane reči.

~Ako čitate moj blog, verovatno ste pročitali jedno 234432 puta kako kada sam pod stresom volim da mesim kolače. Well, ove nedelje nisam umesila ni jedan, planirala sam, htela sam, žudela sam da umočim drvenu kašiku u smešu od jaja, šećera i brašna, ali verovatno je umor prevladao i pobedio stres. E, vidite, kada nemam snage za mešenje kolača, ja volim da gledam druge kako to rade umesto mene. To me smiri, pruža mi iluziju da je sve u redu, da je svet jedno lepo, mirišljavo i ukusno mesto. Opet sam gledala film "Julie & Julia", ok, samo drugi put... film o dve žene koje je spasilo...kuvanje, nešto sa čim se mogu poistovetiti. Zamlaćivala sam se i sama (jedno 5 minuta) idejom koju je glavna junakinja sprovela u delo, ali ja jednostavno nisam sigurna u svoju istrajnost i upornost. Mmmmmm, u filmu ima mnogo kuvanja, tone putera, raščerečenih ptica, jastoga, neurotičnih žena, ha! The story of my life!



~ Dosta sam razmišljala o ljubomori. Znate o onoj ružnoj, odvratnoj, otrovnoj stvaričici koja vas izjeda, čini bolesnim, razvija negativnu maštu, ubija ljubav? Ne, nije uvek u pitanju instinkt, često leži problem u nesigurnosti i strahu od....poređenja. Ako je vaš partner ozloglašeni šarmer, ženskaroš, naslednik Kazanove, onda, drage moje, imate problem, ali ako zaista ne postoji povod, razlog, a ni dokaz, već se samo vaša luda, nesigurna i patetična glavica (ono u njoj, zapravo) igra sa vama, poradite na sebi i svom samopouzdanju. To vam od srca predlažem. Been there, done that! Istražujući na tu temu, naiđoh na citat Erice Jong o ljubomori koji, po mom mišljenju, najtačnije i najtužnije, rekla bih, objašnjava i definiše nju samu:

~Jealousy is all the fun you think they had~

Umišljati, zamišljati, puštati filmove, kako god!

~ Obeshrabrenost. Gadna stvar. Moram priznati da me je pozitivno razmišljanje napustilo i izdalo ove nedelje. Neverovatno kako kosmos, šta li već, na neki svoj uvrnuti i misteriozni način šalje poruke raznim putevima, i to one koje su ti u određenom trenutku najpotrebnije.


~ Hmmmmm, inspiracija i humor....ima ih svuda! Pogledajte ovo! Volela bih jednu ovakvu šolju! Eto, čisto zbog kikotanja svakoga jutra dok bih pila moju kafu!
(from Peter Ibruegger)

~ A, sada, zamislite nešto hrskavo, zlatno, tanko, posuto šećerom i cimetom, nešto što se topi u ustima nakon umakanja u crnu, vruću kafu ili čaj...palmiers, francuski izum, najlakša poslastica na svetu, a tako, tako dobra...i po relativnoj povoljnoj ceni u mom supermarketu (pa, rekla sam vam da ove nedelje nisam mesila). Ako imate 5 minuta koja možete da odvojite za nešto slatko i fino, evo recepta ovde coolinarka.


(photo by Coffee & Donuts)

~ Istraživanja kažu da muškarci najviše otkidaju na njamaste parfeme, na one koji mirišu na kolače, na hranu, na nešto utešno...domaćinski? Meni sve to miriše na....njegovu mamu. Jedna od tih aroma je...vanila. S obzirom da smo mi svojeglave, samopouzdane, jake i pametne žene (jel' tako?), poznato je da naš izbor parfema zavisi od našeg raspoloženja, našeg karaktera, našeg ukusa i naših želja,a ne tamo nekog muškarca! Hahahaha (u zagradi smejem se), lepo je tu i tamo se malo zavaravati. Delimična istina. Morate priznati. Inače, s obzirom na moju obeshrabrenost, tugu, nedostatak volje i umor, parfem koji bi mirisao tako utešno, slatko i nežno je baš ono što mi se činilo da će mi prijati. Nisam bila daleko od istine. Beskrajno je prijao i zamenio one lepe mirise iz rerne koji su mi nedostajali.
Vanille Passion by Comptoir Sud Pacifique


Lep vikend želim svima!

1 comment:

  1. Dobro je da je ova nedelja iza tebe... Drago mi je zbog toga... Nadovezala bih se kratko na tvoj savet o ljubomori, onoj neopravdanoj, tj. umišljenoj. Kaže dr. Jung "Često se događa da su žene koje uistinu ne vole svoje muževe ljubomorne i razaraju njihova prijateljstva. One žele da im njihov muž potpuno pripada jer same ne pripadaju njemu."... Znači ništa nije bezrazložno. Ljubomora je uglavnom problem koji treba nastojati rešiti. Ponekad osoba to ne može sma. A vrlo često joj ni suprug ne daje podršku da se isprave ta ružna osećanja. Kao mali začin, slažem se da je ljubomora poželjna, ali samo malo...baš malecko... :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails