Saturday 17 March 2012

Nedelja u ukusima, mirisima, rečima i slikama

Između obaveza u kući i van nje, stranica "new post" sa pulsirajućim kursorom me uvek dočeka kada uspem da se dočepam stolice i kompjutera. Malo pišem, malo radim (upravo čekam da naraste testo za hleb), malo vičem na decu, pa tako u krug.

~ Da počnem sa receptom? Može. Kao što su neki od vas primetili, u poslednje vreme delim sa vama posne recepte. Moram da malo insistiram na tome da čak i vi koji ne postite probate ove slatkiše, jer sam sigurna da će vam se dopasti. Naime, u toku posta ne volim da pravim klasične slatkiše sa mnogo margarina, šećera, mlevenog keksa i oraha. Zato dosta istražujem o vegan ishrani koja je zapravo, kako ja umem da kažem, "stalni post". Inače, mnogi moji omiljeni strani kulinarski blogovi imaju, zbog velike popularnosti ovog načine ishrane, bezbroj posnih (vegan) recepata. Generalno ne volim monotoniju, pa čak i u hrani, tako da mi je ovo istraživanje veoma uzbudljivo i interesantno. Evo jednog recepta sa bloga Joy the Baker koji sam malo adaptirala i promenila. Ono što stvarno ne volim je kada mi se neki kolač razvlači po kući po nedelju dana. Volim da "umesim" nešto što je količinski malo, znači da bude "kratko i slatko". Ovakva poslastica je idealna. Za pripremu vam treba oko 5 minuta, a ostalo je pečenje i prelivanje glazurom.~

(photo via OurFineHouse)

~ Posni začinjeni kolač sa glazurom od limuna~

Za kolač:

1 šolja brašna

1/2 šolje integralnog brašna (ukoliko ga nemate pri ruci možete umesto njega koristiti 1 1\2 šolje običnog brašna)

1 šolja šećera

3 kašičice praška za pecivo

1/2 kašičice sode bikarbone

1/2 kašičice soli

1 kašičica mlevenog cimeta

1/2 kašičice đumbira u prahu

1/4 kašičice mlevenog karanfilića

1/2 kašičice allspice (u Grčkoj se ovaj začin zove "bahari", naravno možete ga izostaviti. Koristite one začine koje imate)

1/4 kašičice muškatnog oraščića

1 kašičica ekstrakta od vanile (ili vanilin šećer)

1/3 šolje ulja (ne maslinovog)

1 šolja jogurta (ja sam skuvala šolju crnog čaja (Earl Grey) i upotrebila ga umesto jogurta, vi možete staviti sojino mleko ukoliko naravno želite da kolač bude postan)

Glazura od limuna:

sok od jednog limuna

1 šolja šećera u prahu

Zagrejte rernu na 180 stepeni C. Pomešajte posebno suve sastojke i mokre sastojke, onda ih ujedinite i dobro promešajte. U manji pleh koji ste prethodno podmazali i pobrašnili sipajte smesu i pecite je u zagrejanoj rerni oko 25 minuta.
Dok se kolač peče, mešajte limun sa šećerom kašikom dok ne dobijete tečnu smesu.
Izvadite kolač, pustite ga da se malo ohladi i dok je još uvek topao prelijte ga glazurom.
Kada se potpuno ohladi, služiti sa šlagom ili blago lupanom slatkom pavlakom, ukoliko to želite.

~ Naišla sam sasvim slučajno na jedan citat koji me je baš bacio u razmišljanje:

" Žena treba da nauči 4 stvari:
da izgleda kao devojčica,
da se ponaša kao dama,
da razmišlja kao muškarac
i da radi kao pas."


Hmmmm, sa onom prvom stavkom se mnogo ne slažem. Ja bih rado da manje izgledam kao devojčica, a da više ličim na ženu. Patike i džins su definitivno postali moja uniforma, dosadili su mi, a radije bih da:

pišem obučena ovako

(photo via A practical wedding)


da kuvam obučena ovako


(photo via The Modern Mom)




da služim i pijem čaj i kafu sa drugaricama ovako


ili ovako


(photo via Trace)


Mada, znate kako kaže moja ljubljena Najdžela Loson: "Moja lenjost je veća od moje taštine." E, to.
Slažem se doduše da jedna žena, onda kada bude isprovocirana, treba da se ponaša kao dama. I ne samo tada! Ne treba nikome dati povoda da misli drugačije, ne zato što treba da bude važno mišljenje drugih, već zato što je važno zadržati dostojanstvo i visinu. Uvek i po svaku cenu.~


~ Da li ste se nekada pitali kako izgleda biti slobodan? Pogledajte ovde. Oni su oslobođeni od konzumerizma, zavisnosti od medija, pop-kulture i kapitalizma. Okupljaju se u prirodi praktikujući princip življenja u zajednici, miru, ljubavi, slobodi i harmoniji. Fotografije su neverovatne. Ljudi na njima odišu mirom i nekom mudrošću, kao da znaju nešto što mi nikada nećemo znati niti osetiti...



~ U celom ovom ludilu, uspeli smo da odgledamo i jedan film. Baziran na knjigama koje je napisao Rene Goskini "Le petit Nicolas" ili "Mali Nikolas" (omiljena moje starije ćerkice) je film koji toplo preporučujem svima onima koji žele da se nasmeju, zabave i podsete na detinjstvo. Mi smo uživali!~



Želim vam lep, najlepši vikend!

5 comments:

  1. Mislim da bar od svega možeš da učiniš sebi da pišeš obučena onako.. baš tako nekako te i zamišljam.. ;))

    ReplyDelete
  2. Hvala, na podrščci! Toliko imam malo slobodnog vremena za sebe u poslednje vreme da je to strašno. Pogledam se u ogledalo i vidim da se moja "unutrašnjost" i spoljašnji izgled ne slažu. Biće i toga, samo da prođe i ovaj ludački period u mom životu.

    ReplyDelete
  3. Proći će i to..problem je samo što u životu uvek čekamo da nešto prođe, pa ćemo onda..i te sitne stvari, kao manje bitne, ostavljamo po strani za kasnije..nalakiraj ti lepo nokte nekim crvenim brzosušećim lakom, stavi preko bele tufnice, obuci nešto cvetno, na glavu neku pin-up maramu vezanu u mašnu, pa da vidiš kako će nošenje kutija, pakovanje i raspakivanje biti manje teško.. ;))

    ReplyDelete
  4. Potpuno si u pravu. E, sada trebam kupiti neku takvu haljinu, crveni lak za nokte i sve ostalo što ide uz to. Baš sam malo pre šetajući sa decom razmišljala o tome koliko dugo govorim sebi da napokon moram da uskladim izgled sa mojom ličnošću. I plus, mislim da je to jako zanimljiva tema o kojoj planiram pisati. Divna si, draga, puno ti hvala što me ohrabruješ i inspirišeš.

    ReplyDelete
  5. najlakši deo je kupiti.. :) samo nastavi tako, piši, piši, mene inspiriše tvoje pisanje..kad bih ja znala bar upola tako dobro, gde bi mi bio kraj..ali ću ipak kupiti sebi mint plavu pisaću mašinu, možda dobijem uz nju talenat za pisanje gratis.. ;))

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails