Monday 27 August 2012

Pakujte vašoj deci užinu za školu (ukusne ideje i trikovi kojima ni odrasli ne mogu odoleti)

Za koji dan počinje škola. Osim uzbuđenja, mnogi od nas osećaju i stres: kako će se dete privići, hoće li ovaj razdred biti teži? Treba ustajati ranije i pripremiti decu za sate i sate koje će provesti u školi. Neke od nas brine i činjenica da će deca, s obzirom na povećanu aktivnost i vreme koje će odsustvovati od kuće, imati manje vremena da se dobro i kvalitetno hrane dok su u školi, a preko leta smo uspešno mogli da to, koliko toliko, kontrolišemo. Ukoliko vam škola obezbeđuje ručak, to je baš super! Ako ne, pretpostavljam da deca nose novac u školu i kupuju svoju užinu: to može biti sve od pice, peciva, hamburgera do grickalica i čokolada koje nemaju nikakvu hranljivu vrednost. Ukoliko pakujete užinu vašoj deci, moram da vam aplaudiram! Istraživanja i ankete pokazuju da se danas (u Srbiji) smatra da je pakovana užina "sramota". To je verovatno tako zato što pekare i kiosci nezdrave hrane niču kao pečurke oko osnovnih i srednjih škola. Nositi novac i kupovanje užine je "in" i znak "finansijske lagodnosti". Deca koje nose užinu od kuće su obeležena kao "siromašna". Takav mentalitet vlada jedino kod nas, dok je na Zapadu pakovanje užine najnormalnija stvar. Pozdravljam svaki pokušaj roditelja da im se dete hrani zdravo i kvalitetno čak i u školi. Lično, radije bih da mi se dete smatra "siromašnim" nego da bude nezdravo ili da nema dovoljno energije da obavlja svoje zadatke i obaveze u školi i van nje. Sve je stvar prioriteta, a moda i popularnost su sporedni, apsolutno NEVAŽNI kada je zdravlje i dobrobit deteta u pitanju.

Većina osnovnih škola u Nišu ima organizovanu pripremu obroka za decu u nižim razredima, ali većina školaraca svakodnevno užinu kupuje u kioscima brze hrane, kojih ima u blizini svake od 35 niških osnovnih škola. Primera radi, u jednoj od najvećih osnovnih škola u Nišu, u OŠ „Dušan Radović“, od 1.300 učenika dnevnim boravkom je obuhvaćeno 140 đaka prvog i drugog razreda. Oni imaju tri obroka, doručak, ručak i užinu. Pored njih, učenici do četvrtog razreda mogu se dobrovoljno prijaviti samo za užinu u školi. - Ipak, većina dece upućena je na kioske brze hrane, u okolini škole. Nisam pobornik ove vrste ishrane i moja deca traže džeparac za kupovinu užine u ovakvim objektima - kaže Aca Krstić, direktor OŠ „Dušan Radović“. Lekari u Nišu upozoravaju da je u „fast fud generacijama“ gojazno svako peto dete osnovnoškolskog uzrasta. To praktično znači da bar povremeno povišenu telesnu težinu ima 4.600 od oko 23.000 osnovaca u Nišu. Osnovna škola „Jovan Popović“ u Kruševcu je jedna od nekoliko škola koje imaju kantinu. - Tu se mogu naći peciva, jogurt, sokovi ali i zdrava hrana, kiflice od integralnog brašna i slično. Koliko sam mogla da primetim, u kantini uglavnom kupuju učenici mlađih razreda koji nemaju plaćenu užinu dok đaci starijih razreda češće kupuju hranu u objektima u blizini škole - tvrdi Tanja Stojanović, direktorka ove škole dodajući da nisu potrebne nikakve ankete i analize da bi se utvrdilo da je veći deo osnovaca gojazan. Nevenka Ristić ima ćerku koja ide u sedmi razred. - Od malih nogu navikavala sam je da se zdravo hrani. U našoj kući su supa za ručak i voće na kraju obroka obavezni. Sada je i u pubertetu i vodi računa o ishrani ne samo kada je u školi već i u kući. Vidim da za užinu obično nosi voće a izbegava grickalice - tvrdi Nevenka. Jovana Aleksić, učenica osmog razreda kaže da ima više obroka dnevno a, kada je u školi, za užinu obično kupuje pecivo. - Nemam naviku da sa sobom nosim hranu ili voće od kuće. Primetila sam da dosta mojih drugova iz odeljenja kupuje hranu u objektima pored škole, obično picu i hamburgere - priča Jovana.
 (izvor BlicOnline)
U Grčkoj ne postoji organizovana priprema obroka u školama. Užina je obaveza roditelja, a većina, nažalost, preferira kupovanje užine u školskim kantinama u kojima se može kupiti pecivo od lisnatog testa, tost, đevrek, sokovi i grickalice. Deca se, naravno, opredeljuju za kroasane punjene čokoladom (puno konzervansa i odvratnog ukusa), grickalice i keksiće. Kada god bih kćerki dala novac za užinu njen izbor bi bio isti. Dolazila bi kući "mrtva gladna", razdražljiva, umorna, bleda. Zato sam rekla-nikada više!
Ima bezbroj kombinacija, zdravih i ukusnih stvari koje možete spakovati svojoj deci za školu. Dešavalo se puno puta da užina moja ćerke bude toliko privlačna i intrigantna drugoj deci da često  traže od nje da je probaju. Ponekad, spakujem jedan mafin više ili parče kolača od šargarepe za njenu drugaricu kojoj se veoma dopadaju. Galete (bakin kolač) su pravi hit! Užinu pakujem u plastičnoj činiji sa dve pregrade (sa poklopcem, naravno) i ako je niste do sada nabavili insistiram da to učinite. Postoje i činije sa tri pregrade koje su još bolje, ali ja ih ovde u Grčkoj još uvek nisam našla. Veoma su praktične i idealne za užine ili pakovanje ručka koji možete pojesti i vi na pauzi na poslu, naročito ako završavate kasno. Ubacim po potrebi plastičnu viljušku i salvetu.
Priprema užine za decu nije ni malo lak posao! Treba osmisliti 20 užina, za 20 školskih dana u mesecu. Uh! Većina dece je probirljiva i specifična što se hrane tiče. U ovom postu pored nekoliko ideja o tome šta možete da spakujete za užinu i kako da učinite da užina bude privlačnija vašoj deci , dodala sam tablicu namirnica: ugljeni hidrati, proteini, mlečni proizvodi, voće i povrće koje se idealno sve moraju naći u jednom obroku deteta, znači ručku tj. užini. Sve je stvar ukusa deteta,  vaše maštovitosti i kreativnosti, a ponekad i zajedničkog dogovora.


IDEJE ZA PAKOVANJE UŽINA
UGLJENI HIDRATI
~ sendviči: od francuskog hleba, ražanog hleba, kifli, itd.
~ krekeri, perece, ribice
~ tortilje
~ mafini
~ galete (slane i slatke), vafle
~ đevreci sa susamom
~ granola
~ proja
~ žitarice
~ hladna salata od makarona
~ domaća pita

MLEČNI PROIZVODI

~ kačkavalj i sir
~ voćni jogurt (zamrznuti i spakovati, dok ne dođe vreme za užinu on će se odmrznuti) i običan jogurt
~ krem sir
~ Zdenka sir
MESO\PROTEINI
~ hladna pečena piletina
~ ćureća šunkica
~ mesni narezak
~ tvrdo kuvano jaje
~ pržene ćufte
~ humus sa sirovim povrćem
~ puter od kikirikija
VOĆE I POVRĆE
~ jagode
~ kupine
~ trešnje
~šljive
~ dinja
~lubenica
~banane
~ kiwi
~ jabuke
~breskve
~ pomorandže
~ nektarine
~ mandarine
~ grožđe
~kruške
~sušeno voće

~ mlada šargarepa
~ cherry paradajz
~ krastavac
~ štapići od celera
~ kiseli krastavčići
~ brokoli
itd.

Umesto hleba upotrebite za promenu nešto drugo, kao na primer tortilje koje ćete premazati omiljenim namazom, dodati šunkicu, kačkavalj, uviti i iseći na pola. Možete napraviti mafinse, pitta bread sendviče, vafle, slane galete (bakin kolač). 


Napravite vaš zdravi Mix za grickanje ili još bolje pustite dete da  napravi svoju kombinaciju: pomešajte ribice, perece, sušeno voće, Cheerios cerealije (ili neke druge), orahe, badem. Deca vole nešto da grickaju, a ovo je relativno zdrava varijanta. Možete ubaciti (povremeno)  čokoladne bombonice u boji kao što su Smarties i M&M's. Ipak su samo deca.

Budite kreativni što se tiče sendviča: ako dete voli piletinu, napravite sendvič od piletine, možda od kuvanog jajeta, sendvič sa puterom od kikirikija, sendvič od pohovanih tikvica i sira.  Napravite picu sa kvalitetnim sastojcima prethodnog dana za večeru i ostatke spakujte detetu za školu. Dve muve jednim udarcem!



Ne zaboravite voće i povrće: iseckajte krastavac i šargarepu na štapiće. Cherry paradajz je takođe ukusan, sladak i zgodno se pakuje i jede. Raznovrsno voće seckano na kockice je dobro rešenje, ili jednostavno spakujte celu bananu, jabuku, pomorandžu ili grožđe.


Deca vole sve što je mini: mini mafinse, mini pecivo, mini sendviče raznih ukusa ili mini pice. Potražite inspiracije za recept po internetu: tu su  mafinsi sa ukusom pice, slatki mafinski sa bananom, itd. Takođe možete proju umesto u plehu, ispeći u kalupima za mafinse.


Napravite sendviče od hleba za tost, odstranite koricu  i vadite modlicama za keksiće razne oblike i spakujte. Možete nožem praviti sopsvene kreacije. Deca ih obožavaju!!!!


Uzmite  krekere, mesni narezak, šunku ili  salamicu i neki kačkavalj, isecite ih  modlicama i spakujte ih (obavezno) odvojeno. Dete će srećno grickati nešto što jako voli i plus je interesantno.
Sa modlicama takođe možete seckati voće i povrće! Ukrašavajte, igrajte se sa oblicima. Zabavno je!


Iznenadite vaše dete tako što ćete povremeno spakovati omiljeni čokoladicu ili neku drugu poslasticu uz glavnu užinu\ ručak. Moja kćer, kada god  se vrati iz škole posle jednog takvog iznenađenja mi kaže: "Mama, pojela sam sve što si mi stavila, a čokoladicu sam ostavila za kraj da uživam!".

Ako znate da će dete imati naporan dan zbog kontrolnog zadatka ili je otišlo u školu tužno i neraspoloženo, zalepite krišom na poklopac činije lepu i ohrabrujuću poruku: "volim te", "verujem u tebe", "neka ti bude lep današnji dan!" itd. Možete skinuti i štampati j ove kartice sa slatkim sličicama ako želite. (sa sajta Picklebums).
 
Srećnu i uspešno novu školsku godinu želim vama i vašim mališanima i neka vam bude PRIJATAN svaki vaš zdravi i hranljivi obrok!!!!

(fotke sa EasyLunchboxes)

11 comments:

  1. Drago mi je da ti se sviđaju!

    ReplyDelete
  2. Jao kako je lepo videti na nismo same na ovom svetu, ja mom sinu (II razred) pakujem uzinu i nosi od kuce dorucak, vocnu uzinu, rucak i neki slatkis svaki dan. Obicno su dorucak i rucak isti, zdravi sendvič, slani muffin ili proja, tortilje na razne nacine, kiš od brokolija i slicno i mogu vam reci da deca stalno traze da probaju, a klinca sam naucila da nista ne baca nego ako slucajno ne pojede da mi vrati kako bih imala uvid u to sta je sve pojeo.
    Super su i vase ideje, ubacene ste u favorites i sad idem da napravim nesto od ovoga za sutra, pozdrav!

    ReplyDelete
  3. Strasno, strasno... Sad sam lepo ogladnela od ovog tvog posta, sta mi je trebalo da ga citam po stoti put...
    E pa drage moje... Ove uzinice mogu da nose deca u nizim razredima u skolu, a probajte srednjoskolcu da upakujete ovakvu kutijicu... ;)
    Salim se, naravno da necemo pakovati ovakve, ali cemo pakovati slicne...
    Ja nikako ne volim da nas sin kupuje uzinu u obliznjem fast food udri me do zore pecivo belo bljak i tako to prodajnom mestu, to je samo kad bas jaaaaako mora, a da ne umre od gladi, nego ja lepo ujutru napravim svezi ogromni sendvic, od hleba koji pecem, na primer curecih prsa, dimljenog sira , paprike ili paradajza i pavlake. Sve sto treba je tu... Ponekad dodam i kesicu badema ili nekih drugih grickalica, zdravih... S obzirom da imaju samo jedan veliki odmor, taman mu je dovoljno. A sad, Smarties, Mars, Bounty, pa mora i to ponekad, kako lepo ti napisa, ipak su oni deca... ;) ALi se zaista trudim da i u poplavi kojekakve nekvalitetne hrane pojede za uzinu nesto kvalitetno, zdravo i hranljivo...
    Uzinice su ti za izlozbu... ;)

    ReplyDelete
  4. Super, super, super! Dobro vaspitanje i zdrava ishrana, jednim potezom! Svaka čast! Moje bebče je još malo ali imaću ovo na umu :)

    ReplyDelete
  5. Gde mogu da kupim posudu sa pregradama ya nosenje hrane?

    ReplyDelete
  6. I sama sam počela praktikovati nošenje hrane od kuće dok me ostala djeca gledaju onako o.O. Ne znam šta ima loše u zdravoj hrani. Zar nije bolje pojesti hranjivi sendvić i koju voćku umjesto kroasana i čipsa?! http://aminazejna.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Čestitam, samo napred, nema odustajanja!

      Delete
  7. meni je problem posto zelim sinu da izbacim salame ,virsle kako da mu napravim sendvice


    ReplyDelete
  8. A gde mogu da kupim ovakve posude za hranu sa pregradama?Sve sam prevrnuo i u Srbiji nema ili bar ja ne znam.Ako imate neki link,adresu,bio bih Vam zahvalan.Pozdrav i hvala codexservis@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja živim u Grčkoj i posude sa dve pregrade sa nalazila u našim supermarketima, sada ih trenutno nema, ne znam zbog čega. Inače, ove konkretno što vidite na slici se mogu na naći na internetu i zovu se Ziploc Divided Lunch Containers, ali nisam sigurna da li se šalju u Srbiju ili Grčku s obzirom da su američke. Nisam bila od velike pomoći, znam. Sve najlepše! Dora

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails