Thursday 13 December 2012

Pečurke na burgundijski način (posno, a i ne mora)

Stvarno ne znam zašto, zašto, zaaaaaštooooo još uvek nisam podelila sa vama ovaj recept? To je pravi zločin protiv humanosti! To je kriminal! Šta da vam kažem? Kako da vam opišem koliko je dobar ovaj recept? Evo, ovako ću.
Pre jedno dve godine, bili smo pozvani na proslavu Božića kod komšija. Zvanično, grčka Crkva slavi ovaj praznik 25. decembra, dok ja i moja porodica, slavimo Božić po Julijanskom kalendaru, znači 7. januara. S obzirom da je za nas još uvek trajao post, a za naše prijatelje i njihove goste se taman završio (mada niko od njih nije postio), da ne bih zamarala domaćine, dogovorili smo se da ću ja doneti naše jelo (posno) i dezert. Uostalom, ono što je nama tada bilo važno je njihovo društvo i naravno, hteli smo da ispoštujemo činjenicu da su nas pozvali u svoj dom .
I tako, ja sam za to veče spremila  pečurke na burgundijski način i jedan divni, čokoladni dezert sa sušenim voćem, keksom i orasima.  Kao i što sam očekivala, domaćini su prevazišli sami sebe: bilo je tu ćuretine, govedine, prasetine, raznoranih salata, sireva, pirinač, krompir,  a o dezertima da ne govorim: gurabije, medenjaci, torta, panettone, tradicionalni božićni rolat (Yule log), čokoladice, ma prava gozba!
Inače, muž me je pre spremanja našeg jela upozorio: "Znaš šta? Spremi ti te tvoje pečurke malo više, jer znaš da oni ionako jedu meso svakoga dana, kada vide pečurke ima da se obeznane!"
I desilo se upravo onako kako smo i očekivali: kada sam stavila ogromantnu posudu sa još uvek vrućom testeninom i pečurkama na sto, gosti su znatiželjno stajali nad njom, mirisali jelo, uzdisali i bogami, služili se, pomalo stidljivo uz jedno "izvinite, ali divno miriše". Dok se domaćin češkao po glavi i neodobravajući govorio gostima: "Bre, ljudi, celu mesaru sa vam spremio, a vi ćete da jedete te, te, te pečurke?", meni je bilo  pomalo neprijatno, ali ne mogu reći da nisam to očekivala. Neću ni da vas lažem, ali bilo mi je i drago, jer sam dokazala da jelo može biti podjednako ukusno i zadovoljavajuće čak i ukoliko se spremi bez mesa.
Govedina na burgundijski način je jedno klasično, francusko jelo koje inače obožavam da spremam kada je napolju užasno hladno i kada imam dovoljno volje i vremena. Recept Džulije Čajld je neprikosnoven kada je burginjon u o pitanju, ali u nedostatku mesa tj. u svesnom izbegavanju istog, ovo jelo spremljeno od pečuraka je njegova dostojna zamena.
Moraću da vas zamolim da ukoliko volite pečurke obavezno spremite ovo jelo,  nećete se pokajati, garantujem!!! Pa, idemo:
Pečurke na burgundijski način



Za 4 osobe:
2 kašike (i još malo više) maslinovog ulja
2 kašike omekšanog maslaca  ili ukoliko postite 2 kašike omekšanog margarina
1 kilogram sečenih na krupno pečuraka (portobelo ili kombinaciju portobelo sa šampinjonima ili ukoliko želite možete koristiti samo šampinjone,ovde zaista vi birate)
1/2 šargarepe,seckane na sitno
1 manji crni luk, seckan na sitno
2 čena belog luka sitno seckanog
1 šolja crnog vina
2 šolje goveđe supe ili 2 šolje supe od povrća ukoliko postite (ja rastvorim vegetu u vrućoj vodi)
2 kašike paste od paradajza
1 kašičica sveže majčine dušice (1/2 kašičice sušene ukoliko nemate sveže)
1 1/2 kašika brašna
1 šolja očišćenog maleckog luka koga zovu pearl onion, ukoliko ga nemate povećajte količinu luka u receptu
Testenina od jaja ili posna testenina.
Za služenje: pavlaka, seckani peršun.
Zagrejte maslinovo ulje i jednu kašiku maslaca (ili margarina) u dubljoj šerpi na jakoj vatri. Dodajte pečurke, pržiti ih na masnoći sve dok ne potamne i ne krenu da ispuštaju tečnost- oko 3-4 minuta. Izvaditi pečurke  i njihove sokove u dublji tanjir.  Smanjite vatru, u istu šerpu dodajte kašiku maslinovog ulja, dodajte šargarepu, luk , majčinu dušicu, malo soli, bibera i dinstajte oko 10 minuta, povremeno mešajući. Dodajte beli luk i dinstajte još jedan minut.
Dodajte vino, mešajući, pojačajte vatru i kuvajte sve dok se količina vina ne prepolovi. Dodajte pastu od paradajza i supu (goveđu ili onu od povrća). Stavite pečurke sa svojim sokovima i čim krene jelo da vrije, smanjite vatru i ostavite ga da se kuva oko 20 minuta, sve dok pečurke skroz ne omekšaju. Dodajte mali luk (pearl onions) ukoliko ga imate ( u suprotnom ćete na početku recepta ispržiti malo više običnog crnog luka),  i kuvajte oko 5 minuta.
Preostali maslac (ili margarin) koji ste  omekšali pomešajte dobro sa brašnom viljuškom i dodajte tu smesu u jelo. Promešajte. Smanjite vatru i prokuvajte još jedno 10 minuta. Ukoliko vam se učini da je jelo i dalje isuviše retko, prokuvajte ga još par minuta dok ne dobije zadovoljavajuću gustinu. Posolite i pobiberite po ukusu.
Skuvajte testeninu po želji, posuti jelo svežim, seckanim peršunom i služiti uz pavlaku.

(fotka i recept sa smitten kitchen)


10 comments:

  1. Doro,ovo miriše preko monitora,mljac,ide istog momenta u moju svesku sa receptima(volim recept na papiru).

    ReplyDelete
  2. Super, ipak si na vrijeme podijelila ovaj recept sa nama :)

    ReplyDelete
  3. Ducili, blog ti je fantazija!!!! Rado, e, kada ga zapišeš, obavezno ga probaj!

    ReplyDelete
  4. Jao ovo deluje fantastično!!!Obožavam pečurke i obavezno ću probati.Mljac :)

    ReplyDelete
  5. Takodje cu probati...

    ReplyDelete
  6. Probala sam recept.Vrlo ukusno!

    ReplyDelete
  7. Napravila. Probala. Ponosno iščekujem goste.

    ReplyDelete
  8. Jeeeeeee, baš mi je drago, ženske! I meni su juče stigli gosti izdaleka, napravila sam ove pečurke, i oduševili su se! Uživajte!

    ReplyDelete
  9. Pravila juce i opet cu! Extra je!!! :-)

    ReplyDelete
  10. Porodica vegetarijanaca beskrajno ti je zahvalna na receptu! :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails