Monday 3 December 2012

Ponedeljak jedne domaćice #6


Dobro jutro, dobar dan, ili dobro veče-kako za koga. Kakav je bio vaš vikend? Ja sam ga provela u nekom maglovitom polu- snu, a kako i ne bi kada mi je pritisak  u jednom trenutku bio 85/55! Mislim da nikada u životu nisam imala toliko nizak pritisak i da pravo kažem nije ni malo prijatno.  U trenutku kada sam počela da se osećam loše napolju je bilo užasno mračno, kiša je prestala, a ja sam bila uz šporet, pržila krompir i pravila salatu. Odjednom sam osetila kao da me nešto ili neko pritiska "na dole", kao da želi po svaku cenu da me obori na patos. Kada sam se povratila napolju se već razvedrilo i sunce je blještalo. A, onda, već nakon nekoliko minuta, ponovo poče kiša.
Da li i među vama ima meteoropata? Da li se i vi "razbolite" kada se menja vreme? Ja osećam sve-svaku promenu pritiska, kišu, sunce, vetar. Grmljavinu doživljavam kao olakšanje. Naučnici kažu da je to zato što:
Kiša i grmljavina donose olakšanje, i to ne samo zato što konačno podižu pritisak nakon teško izdrživog vremena u ciklonu, nego i zato jer je vazduh prepun negativno nabijenih jona. Oni čiste vazduh i popravljaju raspoloženje.

Ja samo znam da u poslednje vreme jedino što može da mi popravi raspoloženje je sunce: žudim za njim, vapim za njim, nije mi nikada dosta svetlosti. Sunce znači: energija, aktivnost, život. Nekada sam više volela kišu, tamno i tmurno nebo. Sada se sve promenilo. Ko zna zašto...i ko zna koliko će to da traje...

Vreme:
Ima 13 oC, za sada je vedro, najavljuju kišu i grmljavinu. Osećam ih zglobovima. Opet ona magla u glavi.  Bezveze.

Trenutno:
Pijem moju kafu bez šećera. Mirišem na  Ricci Ricci i Le Petit Marseillais mleko za telo ( karité, Amande douce, Huile d'argan) fantastična kombinacija nakon jutarnjeg tuširanja. 


Razmišljam:
O tome koliko je važno da poštujemo sami sebe. Nema ničeg goreg od toga kada se ponizimo u sopstvenim očima ili kada se neprestano osuđujemo. U neku ruku to je dobro, jer time postajemo ponizni i skromni, mada nisam uopšte to imala na umu. Najgore je kada se razočaramo u nekoga u koga imamo najviše poverenja, a to smo mi sami. Zar nije tako?

Čitam:
Ne mogu reći da je čitam, već listam. Mislim na knjigu "The Kind Diet" koju je napisala Alicia Silverstone o vegan ishrani.
Ja i moj muž često u vreme posta umemo da se šalimo i kažemo. "Mi smo vegani", jer je to nekako ljudima više "in". Naravno, možete naslutiti da smo krajnje sarkastični. Inače, ne sumnjam da je ova ishrana daleko bolja za naše zdravlje. Mogu sa garancijom da tvrdim da se u vreme posta osećam fantasično: moja probava je savršena, imam puno energije, nekako sam usresređena, lagana, koža mi je čistija, PMS mnogo lakše podnosim (pre svega nema onog odvratnog nadimanja), ali naravno, sve to pod uslovom da jedete kvalitetno i raznovrsno. Post ili vegan ishrana (kako vam se više sviđa) nisu samo prženi krompirići ili zelena salata.

Šta je na TV-u?:
Neki dokumentarac sa Piterom Justinovom o grčkoj mitologiji. Kada smo već kod TV-a, sinoć sam odgledala film "Hemingway & Gellhorn" koji je možda najbolji loš film koji sam gledala u poslednje vreme. Izglamurizovan do bola! Čisto gubljenje vremena, mada moram da priznam da me zaintrigiralo da saznam više o životu Marte Gelhorn, za koju kažu da je najbolji ratni dopisnik-žena u istoriji. Fascinantna osoba.

Na jelovniku ove nedelje:
Ponedeljak: špageti sa sosom od paradajza i maslina (uz rendani posni kačkavalj)
Utorak: riba (zbog praznika)
Sreda: kuvana leblebija (chickpea ili  garbanzo bean na engleskom)
Četvrtak: pojma nemam
Petak: pojma nemam


Kućni poslovi:

Uradila sam dosta toga tokom vikenda s obzirom na to da sam ga zbog lošeg vremena provela u kući. Sem kuvanja, čeka me malo peglanja, brisanje prašine, čas engleskog sa ćerkom, čišćenje kuhinje.

Današnji savet:
Kada god je to moguće, uključite decu u kućne poslove. Ne činite time samo sebi uslugu, već i njima. Jednoga dana će vam biti zahvalni na tome.

Šta vidim kada pogledam oko sebe:

Igračke, igračke, igračke!!!!

Fotka dana:
Napravila sam reviziju namirnica u ormariću kuhinje. Organizacija mi je jako važna.  Spremni smo za post!
 (špageti, raznorazne makarone, žuti pirinač, džinovski pasulj, leblebija za kuvanje, beli pasulj, beli pirinač, sočiva)
Šta slušam:

Kate Bush...negde u pozadini.

Citat dana:

 “Kada nemaš nikoga kome možeš skuvati čaj, kada više nikome nisi potreban, onda je tvoj život gotov." ― Odri Hepbern

Želim vam uspešnu radnu nedelju. Dišite, disanje je potcenjeno...

3 comments:

  1. Disem,disem :)I ja sam bolovala za vikend ako ti je lakse,nisi bila jedina.Uf!U potpunosti se slazem sa svim napisanim oko razocarenja u samog sebe...nedopustivo, zdrave ishrane...i ja se bolje tako osecam al kad me cokolada povuce... :)Takodje se slazem oko davanja poslica deci...savrseno.Srecan pocetak nedelje!

    ReplyDelete
  2. Od pre deset dana sam na dijeti i nisam jela meso uopšte, mogu ti reći da sam se preporodila! i kad završim sa dijetom, nastaviću ovako da se hranim, jer mi prija i dosta se bolje osećam. A čokolada - može, ali crna sa velikim procentom kakaa ;) (za Tijanu)
    A što se tiče promena vremena, na njih reagujem glavoboljom i pospanošću. Jedino sunce utiče pozitivno na mene, give me more sun! ;))

    ReplyDelete
  3. Pa moracu pokusati i ja mada iako nisam ljubitelj mesa ponekad mi bas prija.Al eurokrem i cokolada...Uf kad toga zbog dece uvek ima puuuunoooo :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails