Friday 28 December 2012

Posni jelovnik za novogodišnju noć koji će preobratiti čak i "mesoždere"

Nije mi mnogo vremena trebalo da odlučim šta ću kuvati za novogodišnju noć. Iako u vreme posta hrana ne treba da bude važna, priznajem da meni jeste. Ja kuvanjem i hranom slavim život, pokazujem ljubav i brigu, kuvanje je moj kreativni izražaj,  ono daje toplinu mom domu. Hrana je neka vrsta utehe, mada je mnogo više od toga-ona zbližava ljude.
Uz malo truda, sastavila sam jednostavan (nadam se) jelovnik sa receptima koji mogu da se dopadnu svima. Iskreno, ne volim preterivanje.  Volim da bude jednostavno, sveže, konkretno, bez mnogo zamajavanja. Uostalom, ako se preterano umorim, na kraju ne mogu uživati, zar ne?

Posni jelovnik za novogodišnju noć


Volim da pred večeru nešto gricnem uz piće, onako opušteno i fino, čisto da se otvori apetit. Mrzim formalne večere (u suštini sve što je formalno ne podnosim). Ono što jako volim je party finger food,  tappas, male mezetluke, činijica ovde, tanjirić onde, pičence u ruci, svi nešto pomalo grickaju i čavrljaju. Uvek su ti mali obroci najslađi. Predjelo je svima, čini mi se, najomiljeniji deo obroka. Sve sa jelovnika možete spremiti dan-dva unapred (osim lignji i salata) što je itekako olakšavajuća okolnost. Uživajte:
(marinirane artičoke kupujem gotove u supermarketu, a salate volim da spremam sa "klasičnim" prelivom od sirćeta i ulja, lignje kupujem zamrznute, koje posle odmrzavanja čistim)



~Recepti~

• Dip od pasulja uz pita čips ili krekere 
( za 6 osobe)
400 grama kuvanog pasulja (bez ičega, samo so)
1 čen belog luka
sok od pola limuna (ili 1-2 kašike vinskog sirćeta)
3 kašike maslinovog ulja
1/4 šolje vode po potrebi
2 kašičice sitno seckanog svežeg ruzmarina (ukoliko ga nemate ili ne volite, zamenite ga svežim peršunom, oko 2 supene kašike)
so i biber po želji

Postupak: staviti sve sastojke (sem vode) u blender ili Multi, dodajte malo po malo vodu dok ne dobijete umak željene gustine. Podeliti u činijice, preliti sa malo maslinovog ulja i služiti uz pita-chips ili krekere.
(fotka Delicieux)


 Marinirani antipasto šampinjoni 

450 grama šampinjona (izabrati manje po veličini)
4 kašike maslinovog ulja i još više po potrebi
3 kašike belog sirćeta
2 čena belog luka
1/4 šolje sitno seckanog crnog luka (po mogućstvu crvenog)
1 kašičica origana
1 kašičica majčine dušice
1/2 kašičice soli (dodati još u zavisnosti od ukusa)
1/2 kašičice bibera u zrnu
 i

1/2 kašičice korijandera u zrnu (može se izostaviti)

Postupak:
Oprati šampinjone i odstraniti drške. Prokuvati ih u slanoj vodi oko 10 minuta, ocediti ih i pustiti da se ohlade. U međuvremeneu izmućkati sve sastojke u tegli, dodajte ohlađene pečurke, nežno promućkajte i ostavite u frižider da odstoji preko noći. Izvaditi  najmanje 10 minuta pre služenja iz frižidera.

 ( fotka PinkBites)

 Spanakopita 
(za 4 osobe)


 Za posni " feta sir" potrebno:
150 grama mlevenog blanširanog badema
60 ml sveže ceđenog soka od limuna
125 ml vode
3 kašike maslinovog ulja
 2 čena belog luka
1 1/4 kašičice soli
1/4 kašičice origana (možete izostaviti)
1/4 suve mirođije (možete izostaviti)

Staviti u blender dok se dobije kaša. Dodajte u luk i spanać (pogledati recept dole).

Za fil:
 550 grama svežeg spanaća
150 grama kora za pitu
1 crni luk
kašika maslinovog ulja
50 grama margarina
so, biber

Morate smanjiti zapreminu spanaća, to ćete učiniti tako što ćete u listove spanaća utrljati so istovremeno ih cepkati rukom. Zapremina će se zbog soli i trljanja smanjiti do 1/4 od početne. Isprati spanać vodom (koristi cediljku) i dobro iscediti višak vode. Sada iscekajte nožem spanać što sitnije.
U šerpicu zagrejte ulje i propržite luk, dodajte malo soli i biber. Ostavite na stranu da se prohladi. Pomešajte spanać, luk i "posni feta sir".
Zagrejte pećnicu na 200 stepeni C.
 Istopite margarin i njime premažite željenu pravougaonu tepsiju (ako je tepsija velika, spanakopita će biti tanka, ukoliko je manja pita će biti deblja, stvar ukusa). Ređajte kore tako što ćete svaku premazati margarinom i ređati ih tako da se ne gomilaju ivice jedna preko druge:

Stavite preko poslednje kore fil od spanaća i izjednačite ga.  Prebacite ivice preko fila. Premažite ponovo margarinom. Peći oko 20 minuta, možda malo više.

(fotke MapleSpice)

• Pržene lignje sa umakom od majoneza (za malo pa tartar) 


1 kg odmrznutih i očišćenih lignji (cele) isečene na kolutove
100 grama brašna (oštrog, a može i meko)

Uvaljati lignje u brašno (ja stavim deo brašna u čisti kesu,  dodam malo soli, zatim deo lignji, zatvorim kesu i prodrmam je- tako se lignje ravnomerno uvaljaju u brašno). Pržiti u vrelom ulju. Vaditi ih u činiju sa kuhinjskim ubrusom da se upije suvišna masnoća.
  
Za služenje:
Limun

Za umak:

250 grama posnog majoneza
1 kašičica seckanih kapara
80 grama kiselih krastavčića
1 glavica luka
sveži peršun
so, biber

Sve promešati, sipati u male činijice za umak i služiti uz lignje.

 Espreso čokoladni tart 
 (za 6 osoba)

Za testo:
 1/2 šolje margarina
1/3 šolje šećera
vanila
3/4 šolje sitno seckanih oraha
1 i 1/2 šolje brašna

Za fil:
 1 šolja čokolade
1 i 1/4 šolje crne kafe (ne turska, već filter-kafa, u nedostatku može Nes, takođe možete koristiti i dekaf. Iako u nazivu stoji reč "espreso" moram da priznam da nisam probala da napravim ovaj tart sa ovom kafom, ali vi možete da probate)
1 i po kašika skrobnog brašna (gustin)
vanila
oko 100 grama margarina
1/4 kašičice soli
orasi ili listići badema za ukrašavanje (može se izostaviti)

Zagrejte rernu na oko 180 stepeni C. Dobro umutite mikserom margarin i šećer. Dodajte vanilu i orahe. Dodajte malo po malo brašno (oko 1/3 šolje svaki put) dok se ne dobije veoma meko testo. Ja sam dodala i malo ledene vode da se testo lepo umeša.  Stavite testo u frižider da se dobro ohladi, jer dok je mekano nećete uspeti lako da ga razvučete. Izvadite ohlađeno testo iz frižidera i razvucite oklagijom i rukama u plehu sa tart rasporedite testo i izjednačite ga. Stavite preko testa aluminijumsku foliju ili papir za pečenje, pokrijte površinu folije tj. testa pasuljem ili pirinčem (to će sprečiti testo da se naduje). Peći oko 20 minuta sve dok testo jedva ne krene da dobija zlatastu boju. Izvadite pleh, odstranite foliju i pasulj (pirinač) i ohladiti testo pre filovanja.
Rastopiti čokoladu, dodati u nju vrelu kafu. Dobro promešati. Dodati skrobno brašno  koje smo prethodno razmutili u vrlo malo vode. Dodati vanilu i margarin. Promešati i prokuvati par minuta dok se ne zgusne. Smesu sipati u ohlađeni kalup za tart (tj. preko testa). Kada se fil prohladi, staviti tart u frižider i ostaviti u njemu 6 sati pre služenja. Ukrasite seckanim orasima ili listićima badema. Tart je divan. Garantujem!

• Zimska voćna salata 


(smitten kitchen)
Potrebno je:
3/4 šolje šećera
3 zvezdice anisa (ukoliko nemate, onda ništa)
vanila
8 sušenih kajsija sečene na pola
4 sušenih smokvi sečene na četvrtine
4 korica limuna svaka dužine oko 5 cm
sok od limuna
3 čvrste kruške
1 kisela jabuka
seme od pola nara

 U šerpicu sipajte 4 šolje vode, dodajte šećer, zvezdice anisa, vanilu i kore od limuna. Kuvajte sve dok se ne istopi šećer. Skloniti sa vatre i ostaviti da se malo prohladi (sos treba biti vruć). Dodati smokve i kajsije. Ostaviti da se potpuno ohladi.
U međuvremenu iseći sveže voće na kriške, staviti u činiju i preliti sokom od limuna da ne potamni. Dodati voće u ohlađeni sirup sa smokvama i kajsijama, sipati sve u činiju, poklopiti je i ostaviti je preko noći u frižideru.
Rupičastom kašikom sipati voće u činije, pospite ga semenkama nara i služiti.


~Prijatno~

4 comments:

  1. Thank you for the inspiration! My spanakopita was delicious today!

    ReplyDelete
  2. Beskrajno mi je drago!!!!! Enjoy!

    ReplyDelete
  3. Hvala za recepte ,Dora! Pita i sampinjoni su gotovi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema ne ćemu! Uživajte i srećna nova godia!

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails