Saturday 15 December 2012

Praznici bez trošenja

Ako sam nešto naučila ove 2012. godine koja je već na izdahu je to da me stvari ne usrećuju i da mi nisu potrebne. Da, priznajem, volela bih da imam ovu knjigu ili ovaj parfem, ali da budem iskrena, sasvim sam srećna i zadovoljna bez njih, a eventualan poklon bi me trenutno obradovao, ali me nikako ne bi učinio ispunjenijom i srećnijom. Sa decom je drugačije, njih zaista usrećuju Lego kocke ili Barbike, onako iskreno se raduju poklonima i svakako ih očekuju, prosto zahtevaju, zar ne? Međutim, ono što ja pokušavam da im prenesem je to da svrha Božića nije u poklanjanju i Deda Mrazu, on ima mnogo dublji značaj- Božić znači rođenje Hrista, oproštaj, ljubav, pružanje i porodica. Reći ćete: ma gde to jedno dete može razumeti? Hm, možda ne može da razume, ali može da nauči.
Ukoliko stvarno osećate pritisak da morate potrošiti novac za praznike, evo nekoliko ideja koje će vam možda pomoći da se malo oslobodite pritiska i pronađete neki novi, lepši i ispunjeniji način obeležavanja predstojećih praznika.

~ Umesto igračaka i stvari poklonite jedni drugima nova, lepa iskustva: znam da su putovanja danas luksuz, ali ako možete sebi to priuštiti, svakako je mnogo bolje uložiti u lepo putovanje nego u plastičnu kinesku igračku. Možete otići u pozorište, sankanje, novogodišnji koncert. Izaberite zajedno jelku za kićenje, kupite ukrase, nabavite zajedno neku novu društvenu igru u kojoj ćete porodično uživati. Slikajte se, igrajte se, blesavite se. Vreme koje provodite sa decom je najbolje i najlepše ulaganje.

~ Ako već morate, obavite kupovinu SADA. Ne čekajte zadnji momenat i gužvu. Kada smo u frci sa vremenom, imamo tendenciju da više potrošimo bez mnogo razmišljanja. Ovako ćete uštedeti na vremenu, a o novcu da ne govorimo.


~ Ugasite TV. Makar dok traju reklame. Ne znam kako je kod vas, ali u Grčkoj nas preko celog dana bombarduju raznoraznim reklamama, naročito onim za igračke. Moja deca su već počela da kenjkaju, da traže, da prave liste, a kako i ne bi kada im se  neprestano to nameće?! Umesto toga, skinite sa interneta ili iznajmite filmove/ crtaće sa božićnom tematikom, napravite kokice, skuvajte kakao i uživajte pod toplim ćebetom. Ja volim mojoj deci da čitam božićne bajke i priče. Crtajte ili napravite handmade čestitke za praznike (uh, a mene to posebno mrzi da radim). TV je otrov, morate se složiti.

~ Pomognite drugima da im ovi praznici budu lepši od prethodnih. Svako od nas zna nekoga ko je bolestan, usamljen, tužan, nesrećan, siromašan. Svako od nas zna nekoga kome je potrebno prijateljstvo, nega, mali znak pažnje. Budimo mi, umesto svetlećih reklama i božićnih svetiljki, nekome svetlost u tami.

~ Probudite vaša čula. Uživajte u mirisu snega, slatkih đakonija, pomorandži, cimeta i karanfilića, u mirisu drva u peći ili kaminu i  aromi pečenih kestena. Ja lično jako volim praznične, vesele pesme, slušam ih po ceo dan, plešem po kući, obožavam način na koji trepću svetiljke na jelci, uživam gledajući ukrašene ulice, izloge i prozore, upijam atmosferu i pucam od miline. Šljašteće haljine, cipele i nakit me zaista ne zanimaju, jednostavno me intrigira sav taj sjaj i strašno mi je zanimljiva ta groznica, panika i jurnjava koju primećujem samo kao posmatrač.

 Ne treba da bankrotirate da bi se lepo proveli za praznike. Obogatite se ukusima, senzacijama, iskustvima, pružanjem nematerijalne, nesebične ljubavi svim ljudima.
Ako vas trošenje novca u vreme praznika zaista čini srećnima, onda go for it! Ko sam ja da vas ubedim u suprorno?

Uživajte u vikendu i volite se!

(fotke sa pinterest)

4 comments:

  1. Pozdrav Doro... To kako ti opisujes, tako ja slavim Bozice odkad sam sa mojim muzem. Slucajno je krenulo tako sto smo dosta daleko od nasih obitelji, a drugi veliki razlog jest taj sto zbog prirode svog posla (patronazna sestra) gotovo svaki Bozic radim. Moram priznati da mi nije tesko taj dan obilaziti bolesne, starije i nemocne ljude, stovise, mnogima od njih smo mi "sestre" jedine koje ih tih dana posjecuju. A da ne pricam kako je lijepo pri svakom odlasku cuti onu "Sretan ti Bozic", i osjetis da nisu samo puke rijeci, nego da dolazi bas od srca. Doduse, moj suprug je cesto onda kuci, dodje mu nas najbolji prijatelj, ili se nekad zalomi da nam dodje netko od familije tih dana, ali uglavnom, on se snadje, tj. razumije da sam ja sretna pa je i on sretan.
    Sto se poklona tice, tu si priustimo neku sitnicu koja nam treba (ali je tokom citave godine odgadjamo), ili ko sto ti kazes, iza praznika kad se smiri sva euforija odemo negdje na jedan dan, bio to neki drugi grad, posjet muzeju, kino i sl.
    I btw, televiziju nemamo, evo sad ce i druga godine, i vjeruj mi, uopce nam ne fali. Jest da bih voljela pogledati Novogodisnji koncert iz Beca, ali za to jedno jutro se snadjemo, ako ja ne radim na Novu, onda otidjemo kod prijatelja pa zajednicki pogledamo.
    Mene isto ponekad zasmeta ta kupovna euforija za Bozicne blagdane, kao da se sprema neka kataklizma, pa svi to moraju sto prije obaviti, i sto vise... ali nema veze.
    Bit Bozica je uzivanje u svojoj obitelji i najmilijima, svom zivotu i svemu sto postizemo, i nadasve zahvalnosti...
    Puno pozdrava, i pisi vise :)
    Ankica

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni ti vaši praznici zvuče bajno! Želim vam i ove godine da se provedete lepo. Divim ti se što radiš tako težak posao i to baš na Božić, ali tvoj doprinos je ogroman i totalno u duhu Božića. Pozdrav i trudiću se da pišem što više.

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails