Friday 1 March 2013

Divan dan i recept za vegan (posne) čokoladne brownie kolače

Provela sam ceo dan u kuhinji. Uživala sam  slušajući Dean Martina, praveći gnocchi sa sajta 101cookbooks, domaći hleb, krmenadle sa limunom i origanom i kolač sa medom sa bloga Fig & Fauna, dok je sunce napolju blještalo i grejalo moju kuhinju. Bez obzira na lepo vreme nisam želela da izađem iz kuće. Umesto toga sam kuvala, kuvala, kuvala do mile volje dok nisam skoro pala na patos od umora. Nisam ja uvek raspoložena za takvo detaljno i naporno pripremanje hrane, ali danas sam baš bila. I bilo je vredno truda. Nije mi uopšte žao.
Moja čitateljka Jasmina me je danas podsetila na jedan recept koji sam vam obećala u postu Ima dana kada..., međutim potpuno sam na njega zaboravila.
Često pravim posne kolače nevezano za to da li je u toku post ili je posni dan. Desi se da u kući nema mleka niti jaja, a očajno nam se jede nešto slatko i po mogućstvu...čokoladno. Iskreno,nisam veliki fan klasičnih brownie kolača- imaju u sebi mnogo putera i jaja, pa umeju nekako da mi budu "teški". Evo jedne verzije istih kolača koje lakše podnosim i koje ja i moja porodica uvek  u slast pojedemo. Brzo je i lako, baš onako kako ja volim:

 Vegan (posni) čokoladni brownie kolači



  • 2 i 1/4 šolje integralnog brašna (može i belo)
  • 2 šolje smeđeg šećera
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica soli
  • 1 šolja nezaslađenog kakao praha
  • 1/2 šolje seckane čokolade za kuvanje (gorke čokolade)
  • 1/2 šolje maslinovog ulja (upotrebite suncokretovo ukoliko nemate maslinovog ulja pri ruci)
  • 1 i 1/2 šolja vode
  • 4 kašičice jabukovog sirćeta (imajte poverenja)
  • 1/2 šolje veoma zrele pasirane banane

 Pomešajte sve suve sastojke i seckanu čokoladu u posudi. U drugoj činiji pomešajte sve mokre sastojke. Sipajte mokre u suve sastojke i dobro promešajte. U tepsiju koju ste podmazali i pobrašnili (umesto brašna možete koristiti kakao) sipajte smesu i stavite kolač da se peče u rernu koju ste prethodno zagrejali do 170 stepeni C oko 15-20 minuta. Služiti uz mleko. Prijatno!

Ja se sada malo žurim, pa ću vam zato poželeti lep vikend!!!!

(fotka i recept sa Love Food Eat)

3 comments:

  1. Doro ,puno ti hvala,ovo je odličan ,brzi i jeftn kolač ,tako da ću ga praviti za vikend.
    Ne bih da budem dosadna,ali od juče doslovno gutam tekstove koje pišeš,i ja sam majka,domaćica i ovo je upravo ono što mi je potrebno za opuštanje.
    Pozdrav,jasmina.

    ReplyDelete
  2. Jasmina ,Novi Sad3 March 2013 at 00:03

    Kolač je fantastičan,jeli smo ga onako vrućeg,jedva sam ga sekla!
    Videćemo sutra kad se ohladi.
    Hm,sad sam videla da ima još jedna čitateljka Jasmina,samo ona ima dvoje dece i baštu,evo ja imam jednu ćerku,nemam baštu,živim u stanu,pa da nekako možeš da nas razlikuješ,ja ću dodati i grad.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmm, jeste, malo je teži kolač za sečenje, jer u sebi nema jaja, nema šta da ga "drži". Pozdrav, draga Jasmina (iz Novog sada)...;-)

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails