Friday 15 March 2013

Hleb bez mešenja Doris Grant (po receptu Lorejn Paskal)

Svaki put kada na nekom blogu naiđem na recept za hleb koji ne mora da se mesi ja ga...preskačem. Probala sam nekoliko takvih recepta ranije u prošlosti i ni jedan nije mogao da mi zameni klasični hleb koji se dugo mesi i ostavlja da naraste dva puta pre pečenja. Mesiti ručno hleb je naporno. Verujte mi, radila sam  to neko vreme pre kupovine aparata i zato sam često tragala za brzim i lakim receptima naročito za one dane  kada me je posebno mrzelo ili kada nisam imala vremena za to. Međutim, nikada nisam bila oduševljena jednim takvim brzinskim hlebom. Pošto mi se onaj  iz pekare ne dopada na kraju nisam uspela da odolim sverastućoj popularnosti (barem ovde u Grčkoj) aparata za hleb: staviš sastojke, pritisneš dugme, radiš svoj posao i posle jedno 2 i po sata imaš svoju svežu i mirisnu veknu! Milina! Kupujem brašno iz mlina: meko i oštro, kombinujem oba u odnosu 1:1 i hleb ispada super. Ja inače obožavam integralni i ražani hleb. Što crnji, to bolji! Međutim, moja mlađa kćer ga ne voli, pa stoga ga, nažalost, retko mesim.
Pre neko veče sam naišla na Lorejn Paskal i njenu emisiju na kanalu 24 Kitchen. Pokušavala sam da ne reagujem na brownies sa Oreo keksom, na njeno čežnjivo gledanje kolača i torti u izlogu neke poznate pariske poslastičare, na njene kreacije sa lisnatim testom (koje sam inače probala još letos i fenomenalni su), ali kada je krenula da priča o brzom i lakom hlebu za koji nije potrebno mešenje...e, tu sam se baš skocentrisala, uzela papir i olovku i krenula da beležim. Ako Lorejn Paskal kaže da dobar, onda mora da je stvarno tako. Recept za hleb bez mešenja je adaptirana verzija originalnog recepta Doris Grant, čuvene pobornice zdrave ishrane iz 40-ih godina prošlog veka. Ona je još u ono vreme smatrala da belo brašno nema nikakvu hranljivu vrednost (što je inače tačno) i strastveno je promovisala zdravu hranu, čak i za vreme rata, na čemu je naročito insistirala. Jednoga dana, nakon što je ispekla svoj hleb od integralnog brašna, setila se da je testo uopšte nije mesila pre nego što ga je stavila u rernu. Probala ga je i jako joj se dopao. Od tada (barem tako kažu) nikada više nije pogledala unazad. Ta priča me je baš zaintrigirala. Imala sam integralno brašno, oštro belo brašno i sve ostale sastojke. Koliko vremena može da mi oduzme pravljenje ovog hleba? Čas posla sam ga zamesila i ostavila da odstoji. To je bilo sve. Nije mi oduzelo više od 10 minuta. Jedino što traje malo duže je čekanje da hleb nadođe (ja sam čekala dobrih sat vremena) i njegovo pečenje (oko pola sata). Hleb je ispao fantastično. Korica je tanka, slatka i hrskava, a ukus mi je orašast i bogat. Prvi put sam oduševljena brzinski napravljenim hlebom. Praviću ga često, u to sam sigurna. Imajte na umu da ovaj hleb mora brzo da se pojede. Nije od onih hlebova koji mogu danima da stoje i da pritom budu...jestivi. Međutim, ako želite da impresionirate goste ili vas mrzi da idete do pekare ili ako ste baš raspoloženi da osetite miris svežeg pečenog hleba rano izjutra za doručak- ovo je prava stvar za vas. A, pošto sve ono što je lepo, dobro i korisno treba da se podeli sa celim svetom, evo recepta za sve vas koji želite da ga probate. Neće biti teško čak ni onima koji nikada u svom životu nisu umesili svoj hleb. 


Potrebno:
225 grama oštrog belog brašna
225 oštrog integralnog brašna (ja sam imala obično)
1 kašičica soli
jedna kesica instant suvog kvasca od 7 grama
1 kašika svetlog meda
300 ml tople (nikako ne vruće!) vode
ulje za podmazivanje
malo mleka za premazivanje

Postupak:
1. Pobrašnite pleh srednje veličine. Ja ću ga sledeći put malo podmazati. Ovoga puta nisam, pa se hleb na sredini malo uhvatio.
2. Prosejte integralno brašno i sačuvajte ljuspice iz brašna koje će ostati u situ za kasnije posipanje. Belo brašno ne morate sejati, ali ukoliko vas ne mrzi to učinite. Pomešajte brašna na radnoj površini, dodajte so i suvi kvasac, promešajte. Napravite rupu u sredini i dodajte u nju vodu i med. Umesite lagano dok se ne formira testo. Ukoliko je isuviše tvrdo dodajte kašiku-dve mlake vode, a ukoliko je isuviše lepljivo dodajte malo brašna. Ne opterećujte se mešenjem. Bitno je da se testo sjedini. Napravite od testa loptu, tako  da mu površina bude koliko-toliko glatka. Premažite providnu foliju uljem (može i da posluši čista, najlonska kesa) i njome pokrijte testo koje ste stavili na pripremljen pleh. Stavite pleh sa testom na neko toplo mesto gde nema promaje (daleko od dece, hehehe, pričam iz iskustva) i ostavite testo da nadođe nekih dobrih sat vremena.
3. Zagrejte rernu na 200 stepeni C. Uklonite providnu foliju i napravite nekoliko  šara na hlebu oštrim nožem.Premažite hleb mlekom, pospite ga ljuspicama koje ste zadržali pri sejanju brašna i stavite ga da se peče.

4. Na dno rerne stavite oko 10 i više kockica leda. Para koja će se stvoriti usled toplote će sprečiti koru da se brzo stvrdne i tako će hleb više da naraste. Pecite hleb oko 30-40 minuta, u zavisnosti od rerne. Izvadite hleb i ostavite ga da se potpuno ohladi na rešetki kako mu se dno ne bi oznojilo.

5. Divan je premazan debelim slojem putera ili krem-sira. Ovaj hleb treba brzo da se pojede, ukoliko to ne planirate, stavite ga  u zamrživač.

Prijatno i želim vam lep vikend!!!!

10 comments:

  1. hvala za recept :*
    zanima me da li bi možda moglo heljdino brašno umesto integralnog?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pa, zašto ne bi moglo? nisam probala i ne mogu ništa sa sigurnošću da tvrdim. možeš da probaš. mislim da će biti super.

      Delete
  2. Evo, isprobaću ja sa speltinim brašnom (ili heljdinim ili koje već imam kod kuce, izjasniću se kad ga budem napravila :)) pa ću javiti kako je ispalo. :) možda okačim i slike tog hlepčića na Happy...fejs. No, to sve ako hlepčić reši da uspe.- :)

    ReplyDelete
  3. Nisam nikad mesila hleb, ali ovo moram da probam. Hvala na receptu!!

    ReplyDelete
  4. Obozavam Loren! Malopre sam i ja gledala tu istu emisiju i zapisala recept, a onda sam sela za kompjuter i procitala ovaj tvoj post :) Bas volim ovakve slucajnosti :)))

    ReplyDelete
  5. Drage, ovaj hlepcic u varijanti kukuruzno i speltino brasno narasta... Bice premazano heljdinim mlekom (znam, znam da je to instant vestak, ali post je, a nema se vremena za home-made nut milk :D)i posuto mlevenim lanom, susamom i suvim klicama... Palcarite da se ispece i bude njami. :)

    ReplyDelete
  6. p.s. jel postoji neka raw varijanta hleba :D bice da sam se zamerila rerni :D

    ReplyDelete
  7. mislila sam da znam sta je dobar hleb - do danas. probala sam ovaj recept i zamalo da sama pojedem ceo lebac.
    iz-vr-sno!

    ReplyDelete
  8. Draga Dora,
    Kolege koje su bile na letovanju u Grčkoj mi spominju neverovatno ukusan kukuruzni hleb, koji su tamo uzimali. Da li možda znaš o čemu se radi, ev. recept?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Ana, da budem iskrena, čula sam da su ovde nekada domaćice pravile hleb poput naše proje, ali ja do sada u pekarama ovde nikada nisam videla nešto slično tome. Možda je to bio neki hleb koji je sebi sadržao kukurzno brašno ili je nešto slično proji? Ne bih znala. U svakom slučaju, nije nešto što ovde viđam ili što je barem ovde kod nas uobičajeno.

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails