Thursday 19 September 2013

Stvari koje volim ovih dana...

Svakome se desi, da mu se u nekom trenutku, makar jednom u životu nešto prelomi, u mozgu, u srcu, u duši. Nešto se dogodi, nekome prekipi, nekome dođe neka žešća inspiracija, neko nešto shvati i nauči. Taj trenutak te promeni, upali se neka iskra, pa onda  vatra, iznutra, pa čak i drugi primećuju da ti više nisi ti. Mada to uopšte nije ni važno, bitno je šta ti sam(a) osećaš. Da li je to to? Da li je to ta velika promena unutar tvoga srca na koju si čekao, koju si priželjkivao? Hoće li ona postati deo tebe zauvek ili ćeš se ponovo vratiti na staro? Elem, neću sada o tome. Hajde da sa vama podelim nešto inspirativno i lepo.

Stvari koje volim, volim, VOLIM ovih dana su:


~ Ovsene pahuljice sa jogurtom (kiselim mlekom) i smrznutim voćem (maline, borovnice, jagode, ribizle). Stavim jednake količine ovsenih pahulja , mleka i jogurta (na primer po trećinu šolje), dodam malo meda, pola šolje smrznutog voća (može i sveže), sve to pomešam u teglici (moje omiljene su one od Bonne Maman džema) i ostavim da odstoji preko noći u frižideru. To je uglavnom moj doručak ovih dana.




~ My life in sourdough, mini-serija o romantičnim i kulinarskim avanturama jedne Francuskinje u Nju Jorku.
Naravno, kao žena koja je usred PMS-a, čim sam videla ovu salatu od šargarepe i cvekle morala sam da je napravim i pojedem...sama. Gusti i slatki sirup od balsamiko sirća sam kupila, iz čiste lenjost i halapljivosti.


Sourdough #1 Made-from-scratch kind of guy from MY LIFE IN SOURDOUGH on Vimeo.
(najbolje je da kliknete na ovaj gore link i otvorite ga u drugom pozoru)
~ Jabuke prženje u puteru...dobro, ne baš pržene, već dinstane i pržene, ako je to uopšte moguće. Ja to radim "odokativno". Jabuke su voće jeseni! Najviše volim one crvene koje nisu preterano slatke, nemam pojma koja su vrsta, ali su odlične za pite i kolače.

Uzmite 2-3 jabuke, oljuštite ih i isecite na kockice ili tanke kriške. Zagrejte u šerpici 2-3 kašike putera/maslaca, dodajte u puter 2-3 kašike žutog šećera (ja uglavnom stavim manje šećera) i malo oraha (po želji, a ja uvek želim),  propžite ih  par sekundi, dodajte odmah jabuke, cimet (1 kašičicu) i dinstajte dok jabuke ne omekšaju. Jesti toplo uz sladoled od vanile, a i ne mora.



~ Kuhinja dizajnerke obuće Beatrice Valencuela (kakvo egzotično ime!). Divno svetlo, lepe boje, puno začina, sitnica, detalja, malo pretrpano za moj ukus, ali svejedno...lepo, zar ne?









~ Ova pesma od koje pomalo otputujem u neki čudni, melodični i pomalo bajkoviti svet...



Uživajte...


2 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails