Monday 30 September 2013

Vikend

Obično se ponedeljkom probudim orna za rad, jedva čekajući da ih sve ispratim i da se bacim na posao: staviti hleb da se mesi u mini-pekari, obrisati pod, rastrebiti lom, sve to uz kaficu i neku muziku.
Jutros nisam orna ni za šta. Čak i ovaj post jedva pišem, a opet bih radije pisala nego radila bilo šta drugo. Malo sam listala knjigu "Francuskinje se ne goje", srkala kafu i jela moj banana bread koji je danas bio deo užine za školu.


Subota je prošla u jurnjavi i zamoru, mnogo posla, uživali smo u kratkoj, ali sadržanoj poseti jedne veoma bitne ličnosti za našu porodicu. Subotnje veče je protekla u pripremanju govedine u crnom vinu koja se krčakala u pekaču puna tri sata. Kućom se širio božanstveni miris vina, timijana i slatkog povrća, a ono što je najvažnije od svega, ovo  jelo ne zahteva od mene nikakav trud. Ono se uvek sprema dan unapred, jer je sledećeg dana mnogo ukusnije:

 Govedina u crnom vinu sa timijanom



3 kašike maslinovog ulja
1.5 kg govedine sečena na parčiće
1 veći crni luk koji se sitno iseckali
3 čena belog luka sitno seckanog
3 šargarepe koje ćete iseći na deblje štapiće
4 stabljike celera seckane na sitno
2 kašičice timijana ili majčine dušice
500 ml suvog, crnog vina
300 ml goveđe supe (kockica) ili vode
1 kašika koncentrata od paradajza
2 kašike brašna
so, biber
Zagrejte rernu na 150 stepeni i pripremite pekač sa poklopcem.
Propržite meso u šerpi  dok ne dobiju finu, braon boju. Izvadite meso u tanjir.  U istu šerpu dodajte povrće i pržite ga dok malo ne omekša, oko 10 minuta. Za to vreme zagrejte u šerpici vino i supu, sklonite sa vatre pre nego što krene da ključa. Dodajte meso u šerpu i promešajte ga sa povrćem. Dodajte timijan i dve kašike brašna, promešajte. Sipajte zagrejano vino i supu, dodajte koncentrat od paradajza. Posolite i pobiberite po ukusu. Sipajte sve u pekač, poklopite i ostavite da se krčka u rerni tačno 3 sata. U međuvremenu, proveravajte jelo. 

(recept adaptiran iz knjige How to Eat, Nigella Lawson)


Nedelja provedena sa prijateljima u kafiću na plaži, na suncu, opušteno i lagano. Visoke temperature nas još uvek nisu napustile, verovatno je tako bolje. Jeli smo govedinu koju sam spremila prethodne večeri, a predveče sam napravila Banana Bread za koji Joanna Goddard tvrdi da je najbolji. I bila je u pravu!!!! Ovo je najbolji recept koji sam do sada probala. Moja mama je često pravila banana bread za popodnevnu užinu i čaj. Otuda se valjda i formirao moj ukus i afinitet prema hlebastim kolačima, čajevima i tim popodnevnim ritualima. Ovaj kolač mi miriše na mamu i sreću.


Banana bread



2 šolje brašna
3 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
2 jaja
1/2 šolje putera omekšanog
1 šolja šećera
3 pasirane prezrele banane
1 kašičica soka od limuna
malo vanile
1 šolja seckanih oraha
1 šolja seckane čokolade ili čokoladnih dugmića (chocolate chips)

Premažite duguljasti  četvrtasti pleh puterom i pobrašnite ga. Zagrejte rernu na oko 180 stepeni C.

Umutite puter, vanilu i šećer dok ne postanemo penasto i lagano, oko 5 minuta. U posebnoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte jedno po jedno jaje, muteći svako sa puterom i šećerom oko 1 minut. Dodajte bananu i sok od limuna. Mutite dok se sastojci dobro ne sjedine.
Brašno dodajte odjedom i mutite samo koliko da se brašno umeša. Umešajte špatulom orahe i čokoladu, ne korisite mikser!
Sipajte smesu u pleh, pecite 45-60 minuta. Kolač će biti gotovo onda kada će čačkalice kojom ćete probosti kolač biti čista.
Izvadite pleh i rerne i ostavite kolač u plehu jedno 20 minuta pre nego što ga izvadite iz pleha da se potpuno ohladi. Kolač jesti tek onda kada se potpuno ohladi!
 (fotka i recept A Cup of Jo)


Idem sada da raduckam, čeka me dosadna prašina sa ulice, neobrisani pod i račun za struju koji mora da se plati. 
 Želim vam lepu i uspešnu radnu nedelju. Uživajte...

8 comments:

  1. Pozdrav za tebe iz oblačne i kišovite ravnice! Moram da ti javim da sam juče, uz sve nedeljne đakonije spremala ONE šampinjone! Mmmmm, super su bili (naravno, nema ih više)! Hvala za recept, koristiću ga ponovo, to je sigurno :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš mi je drago! Probaj i ovu govedinu, samo gurni u rernu i čeprkaj po tvojoj lepi bašti!

      Delete
    2. Moraću, deluje njam! :)

      Delete
  2. Super recept za banana bread, a i vikend deluje inspirativno, uz ovu kišu u NSu nedelja na suncu postaje misaona sintagma :)

    ReplyDelete
  3. mmm... mirise cak i do mene, hihih, a ovaj banana bread cu obavezno probati jer nisam nikad jela.
    Uh draga i mene uhvati ta lenjost i smorenost od dosadne prasine, posalji nam malo tog sunca ...
    pozdravcic

    ReplyDelete
  4. Sto volim tvoje crtice iz zivota, hlepcic mi se posebno dopada i zabelezila sam za probu... a glavni rucak samo sto ne zamirise preko ekrana.:)) Lep pozdrav ti saljem....

    ReplyDelete
  5. Oooooo, kako ima često da ga pravim!!! :) Mnjam, i jedva se otrgoh da ostavim sutra za užinu koji šnit hlepčića. ;)

    ReplyDelete
  6. Hvala, ženske na komentarima! Ljubim vas sve! Evo, ja ponovo grickam banana bread uz kafesito.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails