Friday 24 January 2014

Letnji kolač usred zime

Ako treba da biram između nečega sa višnjama i čokolade, biram ono prvo. Da li je u pitanju pita, torta ili su knedle i kolači? Nije bitno. Ja sam odrasla na višnjama. Moj muž ima teoriju (a i nije mu neka originalna teorija) da nam se ukus i afinitet prema nekoj hrani obrazuje još u detinjstvu. On na primer voli čokoladu, jer je njegova mama uglavnom pravila čokoladne kolače i torte. Moja mama je punila zamrzivač...višnjama. Nije ni čudo s obzirom da smo imali mali višnjar na placu van grada. Aaah, bilo je višanja u svim oblicima: slatko od višanja, sok od višanja, kolači, krambl, knedle, višnjevača...Umesto da mi se smuče, postala sam veliki obožavatelj ovog kiselkastog voća. Čak sam u prvim mesecima obe trudnoće žudila za njima.
Višanja na Peloponezu nema. Pojave se jednom tokom leta, dopremljene sa severa i odmah se prodaju za slatko. Nažalost, kada poželim višnje, uglavnom ih mogu naći u vidu kompota u konzervi ili tegli. Iako pokušavam da izbegnem bilo šta konzervirano, kada su u pitanju višnje moram učiniti izuzetak. Ne smeta mi. Samo da su višnje. Koliko puta sam pomenula reč "višnje"? Eto, TOLIKO ih volim. Višnje. Višnje. Višnje. Čak mi je omiljena reč na engleskom "cherry". Znači, višnje.
Istina je da su najjednostavije stvari u životu najlepše. Ja nekako ne volim komplikacije u kuhinji, ma, ne volim ih ni u životu. Prosto, lako, jednostavno, rustično...to je ono što mi prija. Ja mislim da nema osobe iz moje generacije kojoj mama nije pravila ovaj kolač. Ni malo ektravagantan, a opet, barem po meni, jedan od najlepših kolača na svetu. Pravi se sa jogurtom, ali ja sam koristila kiselu pavlaku sa 2 % masnoće. Za meru koristimu jogurtsku čašu. Laganica! Pa, da krenemo:


 Kolač od jogurta sa višnjama




Potrebno:

2 jaja
1 i po čaša šećera
pola čaše ulja
2 čaše brašna
1/2 kesice praška za pecivo (oko jedna i po kašičica)
2 vanilin šećera
1 čaša jogurta (ja sam upotrebila kiselu pavlaka sa 2% masnoće)
1 tegla višnja iz kompota (upotrebite sveže ili zamrznute višnje ukoliko imate)  

Postupak:

Zagrejte rernu na oko 180 stepeni C.

Ocedite višnje. Ukoliko koristite zamrznute, odmrznite ih i ocedite od viška tečnosti.
 Mutite jaja sa šećerom dok smesa ne pobeli, dodajte ulje, miksajte još malo. Dodajte vanilin šećer. U posebnoj činiji promešajte brašno sa praškom za pecivo. U jaja i šećer dodajte ulje u tankom mlazu stalno miksajući. Smanjite brzinu na mikseru i dodajte naizmenično jogurt (kiselu pavlaku) i brašno.

Nauljite i pobrašnite kalup za kolače (oko 26-28 cm). Sipajte smesu i preko nje naređajte oceđene višnje. Pecite oko 35 minuta ili dok kolač ne dobije zlatno-braon boju.
Kada se kolač ohladi, pospite ga šećerom u prahu i služite.
  Prijatno!!!!!

8 comments:

  1. Juče sam ga spremala :)
    Great minds think alike ;)

    ReplyDelete
  2. Hehehe, I couldn't agree more. ;-)

    ReplyDelete
  3. I meni je taj kolač onako, skoro svakodnevni, kad god sam uz upotrebljivu pećnicu.
    S tim, da obično mijenjam sastojke, mijenjam vrstu brašna, ubacim kokosovo, zamijenim dio brašna zobenim pahuljicama i tako. I višnje nekad zamijenim breskvama, borovnicama ili što već ima.
    Ali, istina je da je s višnjama najsočniji i najbolji :)

    ReplyDelete
  4. Ne znam kako je u ostatku sveta, ali u Srbiji je ovo možda i najpoznatiji, najpopularniji kolač. Kako i ne bi bio kad je prosto savršen :) Ja ga pravim u svim godišnjim dobima, bez izuzetka, sa mojim, domaćim višnjama kojih je (kao kod tvoje mame) uvek u zamrzivaču :) Svi ga obožavamo!

    ReplyDelete
  5. Napunim tanjir ovog kolaca,solja mleka i sednem na kauc da gledam tv .....hahaha a ond dodje mama ( kad vidi da je vec pola tepsije otislo , jer mi se i tata pridruzio) "Marija , ne mozes da veceras kolac?! "
    a zasto da ne .... e tako smo ga i mi jeli u veeeeeelikim kolicinama , a zamrzivac nam e uvek bio pun paprika i visanja
    Dobro si me podsetila , sad znam sta cu za veceru ( hahah)

    ReplyDelete
  6. Znaci peti dan lezim grip, al sad cu ustati da smuckam ovaj kolac. Inace visnje jedem samo ako ih unistim secerom u kolacima . Hvala za inspiraciju.

    ReplyDelete
  7. Vratih se da još nešto napišem:

    Elem, pre tačno 9 godina, ležim u bolnici s dvodnevnom bebom- debeljucom, a ja na "bolničkoj hrani", saaaaaaaaaanjam šolju toplog kakaa i bar pola tepsije ovog kolača :)
    Kako je to prvo unuče u familiji, hteli su svi da se pokažu i udovolje novopečenoj mami pa da joj (odnosno mi ;) ) po izlasku iz bolnice pripreme i vola pečenog ako treba. Ali ne - novopečena mama je želela samo, jedino i isključivo kolač sa višnjama!
    I taj kolač sa višnjama nikad u životu neće da zaboravi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vidiš kako ipak život čine neke male stvari i one ostaju u sećanju. Hvala ti!

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails