Tuesday 4 March 2014

Malo drugačiji ponedeljak jedne domaćice

Juče je bio tzv. Čisti Ponedeljak kojim počinje Veliki časni post. U Grčkoj je taj dan državni praznik. Tog se dana tradicionalno sprema posna trpeza i porodice provode dan u prirodi, na selu, pored mora ili na planini puštajući zmaja. Ja zaista ne znam odakle potiče taj običaj, stičem utisak da se puštanjem zmaja simbolično predstavlja ispraćaj zime stavljanjem tačke na karnevalsko ludovanje. U tu svrhu mesi se tanki hleb sa susamom koji se naziva lagana (akcenat na drugo "a"), spremaju se posne đakonije i uživa se sa porodicom i prijateljima.
Nama nažalost vreme nije dozvolilo puštanje zmaja, pa smo Čisti Ponedeljak proveli u kući naših prijatelja uz domaćinsku hranu. Ja sam umesila laganes (tanki hleb) sa susamom i lanenim semenom


 i napravila voćnu salatu u sirupu od mente.

Moja drugarica Sula, izvanredna domaćica, spremila je lignje na dva načina: pržene i u sosu od paradajza sa moračom, tu su bile i ćufte od povrća,  turšija, salata, domaće masline.


 Rakove u paradajz sosu i taramosalatu nam je  pripremila Sulina mama, gospođa Niki. Muški su odmah navalili na mezetluke i vino, a mi žene smo uglavnom oblitale oko njih i dece naročito raspoložene da im ugađamo.



Grci ne bi bili Grci kada se ne bi malo preteralo u vinu i hrani. Toliko smo se prejeli, da nam je jedino kafa na kraju ručka falila!


"Sula, kuvaj kafu!"


Okružena lepotom,

zelenilom, brdima,čistim vazduhom,


 drvećem maslina koje se pruža u nedogled,
 u društvu ljudi koje volim i sa kojima mi je lepo

u toplom, porodičnom okruženju



još jednom govorim sebi

da se ne žalim i ne kukam, 

i da nikako, nikada ne smem da zaboravim

koliko sam

blagoslovena.




17 comments:

  1. moze li se dobiti recept za ovaj tanki hleb?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Može. Uskoro će ga biti, možda već danas.

      Delete
  2. Još jedan razlog zbog kog volim tvoj blog! Slavljenje kao bajagi malih stvari, porodice i prijateljstva. Svako dobro, draga moja!

    ReplyDelete
  3. Ja sam pravila tvoj cokoladni posni kolac za jucerasnju trpezu, odlican je. I mi smo bili unutra, posto je napolju lila kisa, ali nije nam puni smetalo :) Kali sarakosti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kali sarakosti! Drago mi je da vam se dopao kolač!

      Delete
  4. Veoma lijepo napisan post i prenesen emocije riječju i slikom kada je dan jedne ŽENEispunjen zadovoljstvom ! Hvala ti Dora što nas koji pratimo tvoj blog stalno vraćaš u kolosijek :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala tebi, mnogo mi znače ove reči...

      Delete
  5. Draga Dora, nedostaješ mi na FB, mada razumem. Uživam u tvom blogu, kao i uvek. Ovaj tekst je sjajan, i ja baš uživam u druženju sa prijateljima. Nema ih mnogo, ali su pravi. Veliki pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej, Lido, hvala ti što si se javila. Mene uvek možeš naći ovde i bez Facebook-a. LJubim!

      Delete
  6. Ana Ilic-Anuska6 March 2014 at 01:55

    Aaaaa, hocu ja kod vaaaas!Ove slike prosto misrisu!I da ti kazem, ja da sam tamo bila,sve ono bi vam pojela,to je sve ono sto volim :)

    ReplyDelete
  7. Ajme, koje divne fotke!

    ReplyDelete
  8. Divno, kao i obicno!
    Nema te na FB?
    Pozdrav od Ivane

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Ivana, obrisala sam svoj profil na fejsu. Ovako mi je mnogo bolje. Hvala i pozdrav i tebi!

      Delete
  9. Kakav diiivna predeo! Da li i ti živiš na takvom mestu ili samo tvoji prijatelji imaju tu privilegiju? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oni žive samo par kilometra od nas, tako da mogu reći da čak i mi, kraćim hodom možemo da se nađemo u takvom okruženju. Srećom, živimo u jako malom mestu koje je inače okruženo maslinjacima i drvećem pomorandži kojih ima čak i unutar grada. Blagosloveni smo prelepom prirodom i morem, moram se pohvaliti. Uskoro ću krenuti da pišem jednu seriju tekstova o našem okrugu i njegovim lepotama. Mislim da će to biti jako zanimljivo onima koji vole Grčku, a koji možda nisu upoznati sa njenim najlepšim i istorijski možda najbogatijim delom.

      Delete
  10. Mmm što bih gricnula taj lebac i onu tvoju salatu :) Miss you Dorsy :*

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails