Monday 6 October 2014

Ponedeljak jedne domaćice 06/10/14

Dobar dan! Kako ste se proveli ovog vikenda? Kod nas je bilo aktivno, radno i ispunjeno druženjem sa dragim ljudima. Posle naporne nedelje planirala sam da se ovog vikenda odmorim, ali ti planovi su mi se prilično izjalovili. Trebalo je obaviti mnogo poslova, oprati veš za ovu nedelju, obaviti kupovinu: mleveno meso, piletina, boranija, pečurke, sirevi, brokoli, šargarepa, voće, hleb za tost, kačkavalj za tost, mleko, brašno, jaja-sve ono što mi je potrebno za jelovnik ove nedelje.  Nedelju smo proveli u Patri (Patrasu) gde smo nakon Svete Liturgije proveli dan kod kumova. Ja sam napravila prethodne večeri i odnela pužiće sa cimetom (recept ide sutra), a kuma nas je počastila petlom u vinu i paradajzu.



Vreme:

Jako je prijatno, nije previše toplo niti hladno, pirka neki slatki vetrić, kiša nam preti, sunce se samo pomalo nagoveštava. Ovih dana u svojoj torbim držim kabanice za decu i kišobran, za svaki slučaj. Uostalom, uskoro kod nas počinje sezona kiša.


Trenutno:


Osim što pišem ovaj post, listam kuvare Sophie Dahl tražeći  inspiraciju za jesenji ručak. Kupila sam u Lidl supermarketu španski koziji sir i pečurke imajući na umu da nešto sa tim spremim. Inspirisao me je njen recept za poširana jaja sa portobello pečurkama i kozijim sirom.


Razmišljam:


Pomalo me hvata panika kako ću izaći na kraj sa predpubertetlijkom, šestogodišnjim detetom punim energije i bebom. Svesna sam da deca moraju preduzeti neke obaveze u kući na sebe. Od sada same pokušavaju da mi pomažu time što slože svoju garderobu posle škole, stavljaju svoje prljave činijice od užine u sudoperu,  pažljivije su što se tiče pravljenja loma, mnogo više učestvuju u kućnim poslovima. Za sada, u planu mi je da se što više osamostale i da što više pomažu, ali tako da im to ne ometa detinjstvo i zabavu. Ipak su to samo deca.


Na TV-u danas:

"Jon & Kate plus 8", "Castle" i napokon je krenula nova, 5. sezona serije "Dowton Abbey" koju ja i moj muž rado gledamo. Zaista je to jedna od najboljih serija koja snimljena u poslednjih nekoliko godina.

Čitam:


Na početku novog godišnjeg doba, imam običaj da izvadim moje stare "Easy Living" časopise (koji više nije u štampi, nažalost) ,  da pretražujem recepte, zapisujem ih i isprobavam. To me opušta, to volim. Ima divnih jesenjih recepata i članaka na koje volim da se podsećam.



Na jelovniku ove nedelje:


Ponedeljak: bolonjeze sos i testenina, za nas i za gosta na ručku, neka salata, za dezert voće i karamel krema.
Utorak: pečurke sa jajima i kozijim sirom, salata od rendane šargarepe.
Sreda: grčka boranija (sa paradajzom, belim lukom i mnogo peršuna), salata od krastavaca.
Četvrtak: Piletina sa damplingsima (knedlama).
Petak: kineski stir-fry sa povrćem i nudlama (možda pirinčem).
Subota/Nedelja: riba, pica.



Kućni poslovi:

Klasično održavanje i jutarnji poslovi koje pokušavam da u roku od sat i po završim: sređivanje kuhinja (sklanjane čistih tanjira, šerpi, plehova), brisanje radne površine i kuhinjskog poda, provetravanje soba, nameštanje kreveta, brzinsko brisanje prašine, pranje lavaboa u kupatilu, prašina u dnevnoj sobi, brisanje poda, skupljanje veša, punjenje mašine. Sve to obavim brzo i efikasno. Zatim slede poslovi koji su tek na dnevnom redu: kuvanje ručka, odlazak za malenu do obdaništa, punjenje mašine za suđe, spremanje za trening, tuširanje, peglanje, učenje, crtanje, crtaći.


Današnji savet:

Što manje toga znate od drugima, to će manje da vas boli glava.

Želim vam lepu i ispunjenu radnu nedelju!


Fotka dana





5 comments:

  1. svakog ponedeljka poželim da sam nezaposlena domaćica :)

    ReplyDelete
  2. Svaka čast što stignes sve ovo a trudnica si :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sada sam u fazi kada prštim od energije. Stvarno ne znam koliko će to da traje.:)

      Delete
  3. Jao kako je uzivam u tvojim opisima pa makar to bilo i obicno brisanje prasine :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Posle pakla kroz koji sam prošla na početku trudnoće čak ni to obično brisanje prašine nikada više neću uzimati zdravo za gotovo.

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails