Tuesday 7 October 2014

Pužići sa cimetom i glazurom od krem sira

Ja se stvarno ne mogu setiti ničeg lepšeg od tek izvađenog iz rerne, toplog pužića tako izdašno zamirisanog cimetom, puterastog i mekanog kao jastuk. Najidealnije je podeliti ga sa nekim, uz kafu ili vreli čaj. Ova poslastica je visokokalorična, pomalo komplikovana za pravljenje, ali vredna truda. Podjednako je dobra za doručak, kao dezert ili užina za decu. Ovo je definitvno najbolji recept koji sam do sada probala, zato ga i delim sa vama.

Pužići sa cimetom i glazurom od krem sira





Za testo vam je potrebno:
1 i 1/2 supena kašika suvog kvasca
1 1/2 kašika šećera
1/2 šolje tople vode (ne sme biti vrela)
8 kašika istopljenog i prohlađenog maslaca/putera
3/4 šolje toplog mleka (ne vrelog)
3/4 šolje šećera
1 veliko jaje
4 šolja brašna + još po potrebi
1 kašičica soli

Za sloj od cimeta i šećera (ide preko razvučenog testa):
8 kašika omekšalog putera*
1 šolja smeđeg šećera
1/2 šolje belog šećera
3 kašike mlevenog cimeta

Glazura*:
200 grama omekšalog krem sira 
8 kašika omekšalog putera
2-3 šolje šećera u prahu

*ja sam količinu glazure smanjila na pola
*znači da puter i krem sir treba ostaviti da dostignu sobnu temperaturu

Postupak:

1. Promešajte u činiji kvasac, šećer i vodu i ostavite da odstoji na toplom mestu jedno 10-ak minuta. Dodajte u to istopljen puter, mleko, jaje, promešajte, dodajte postepeno brašno i so, po potrebi dodajte još brašna. Mesite dok je dobijete fino, mekano i glatko testo, oko 7 minuta. Stavite ga u nauljanu veliku činiju, pokrijte testo i ostavite da naraste, oko 45-60 minuta.

2. Izvadite testo, udarajući ga pesnicama izbacite vazduh i oklagijom razvucite pravougaonik dimenzija 35x50cm. Pomešajte šećer i cimet.
Premažite celo testo omekšalim puterom i pospite testo smeđim šećerom koji ste pomešali sa cimetom. Počevši od dužeg kraja testa savijte ga u štrudlu.

(fotka sa sajta Picky Palate)


Oštrim nožem secite parčiće dugačke oko 4 cm. Na ovaj način ćete dobiti oko 18 pužića.

3. Dobro premažite pleh puterom dimenzija otprilike 33x43 ili 35x45, a možete koristiti i analogni okrugli pleh. Ja sam koristila dva, u jedan sam smestila 12 pužića, a u jedan manji pleh je stalo šest pužića.
Ređajte pužiće u pleh tako da razmak između  njih bude nekih 1.5 cm. Pokrijte tepsiju krpom i ostavite testo da odstoji još nekih 45-60 minuta.

4. Zagrejte rernu na 180 stepeni C (350 F), pecite pužiće oko 15-17 minuta dok ne dobiju finu zlatno-smeđu boju. Ostavite da se malo prohlade.

5. Za to vreme napravite glazuru: mikserom mutite krem sir i puter dok ne dobijete kremastu smesu, polako dodajte šećer u prahu i mutite još malo.

6. Tople ispečene pužiće premažite ravnomerno glazurom i služite ih tople.


Prijatno!

1 comment:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails