Friday 11 March 2016

Šarena žurka (1. rođendan)

Prošlog vikenda smo proslavili Nikolaosov 1. rođendan  Ne mogu da verujem da već prošlo godinu dana otkad je ušao u naš život. Sećam se dana kada smo ga doveli kući iz bolnice, sećam se našeg čuđenja, naših pitanja "kako ćemo i šta ćemo", sećam se kako su ga devojčice gledale, ispitivale, još od prvog dana zavolele. Mada, istina je kada kažu da ona prava, pravcata, snažna ljubav nadolazi polako, sa vremenom. Danas ne možemo ni da zamislimo život bez njega. On je nas izabrao, on je jednostavno morao da se rodi i sada smo zajedno sa njim potpuni.


Lagala bih kada bih rekla da je organizovanje žurkice bilo lako i da je prošlo bez umora.  Jurili smo danima  kao pomahnitali kako bi sve postigli. Naravno, na kraju se pitaš: čemu sve to kada je isuviše mali da bi se ičega sećao?Istina je da smo žurku napravili zbog nas i zbog prilike da napokon proslavimo u krugu familije s obzirom da smo 8 godina bili daleko od svih njih. Uostalom, preživeli smo godinu dana sa bebom i još dvoje dece. Preživeli smo velike promene na ličnom i profesionalnom nivou. To mora da se proslavi, zar ne?
Muški deo familije: muževljeva braća, otac i zet su zbog posla van grada već par nedelja (porodični biznis), tako da su se na rođendanu uglavom našle tetke, bake, naš kum i kuma. Bilo je i dečurlije, mnogo igračaka, poklona,  haosa i buke. Baš onako kako treba!

"Rekvizite" za party smo kupili u prodavnici "Jumbo". Ja sam žurku drugačije zamišljala, ali kada smo se preračunali shvatili smo da sa onim što bi kupili na sajtu sa tematskim ukrasima  možemo da napravimo još jednu svadbu. Na kraju sam se opustila i prepustila se šarenilu, prigrlila kič i plastiku. Da se razumemo, iako recikliramo ovoga puta nisam imala ni vremena ni energije da se bavim ekološkim problemima planete.  Tema rođendana? Nemam pojma. "Šarenilo",  možda?
"Sve nam boje lepo stoje?" S obzirom da je karneval ovde u punom jeku mislim da smo bili baš u trendu.

Što se tiče hrane nisam htela da se mnogo zamaram: ispekla sam pecivo sa viršlicama, lisnato testo u obliku srca i zvezda, bilo je  čipsa, grickalica tipa Smoki,  Oreo keks sa čokoladom i šarenim mrvicama, jagode sa čokoladom i gle čuda šarenim mrvicama, oval sa sirovim povrćem (raznobojne paprike, rotkvice, krastavac, čeri paradajz i dip od fete i pavlake) , cupcakes koje sam sama napravila i čuvena čokoladna torta moje svekrve. Jeste da je ispala malo kriva i da je ukrašena "sačuvaj me Bože", ali torta je bila zvezda te večeri što se tiče ukusa. Za sve proslave moja svekrva pravi baš tu tortu, jer uvek ispadne fenomenalno. Što se tiče recepta, zaista nije ništa posebno. Koliko ja znam ona napravi običan patišpanj sa kakaom. Kada se ohladi navlaži ih  nekom tečnošću: ponekad sirupom od čokolade, a ovog puta ih je, verovali ili ne, natopila Fantom!  Filuje patišpanje slatkom pavlakom koju začokoladi kakaom i na kraju napravi običan ganache od čokolade i slatke pavlake: istopi istu količinu slatke pavlake i čokolade na tihoj vatri u šerpici i  time prelije tortu. Tako nekako. Zaista, čista improvizacija. Za večeru smo naručili pice, pili koka-kolu i pivo.
















Recept za cupcakes 

( adaptirano iz knjige "How to be a domestic goddess", Nigella Lawson)


Za 12 cupcakes je potrebno:

 125 grama omekšalog putera  (ne margarin!)
125 grama šećera
2 jaja
125 grama brašna
2 kašičice praška za pecivo
prstohvat soli
vanila
2-3 kašike mleka

Zagrejte rernu na 200 stepeni C. Obložite kalup za muffins korpicama od papira.
 Stavite omekšali puter, šećer i jaja u posudu i miksajte par minuta. Dodajte brašno i vanilu. Miksajte još malo dodajući mleko. Učiniće vam se da nikada nećete uspeti da napunite sve korpice ovom smesom, ali verujte mi na reč: hoćete. Kašičicu po kašičicu rasporedite testo u korpice. Ne zaboravite da će se kolačići baš nadići, neka vas ne hvata panika. Peći kolačiće u rerni nekih 15-20 minuta. Izvadite ih i pustite da se potpuno ohlade. Oštrim nožem iseći vrhove da kolači budu koliko-toliko ravni. Ostatak...pojedite.

Kako filovati cupcakes? E, vidite ja sam se tu prešla, ali eto, tu sam da učite na mojim greškama. Rešila sam da ih filujem klasičnim američkim kremom od putera i šećera u prahu (buttercream frosting) koji nije ispao onako kako sam želela niti očekivala. Istina je da pre previše težak, sladak i mastan. Umesto toga, od sveg srca vam preporučujem da ih filujete na dva načina: ganachom od čokolade ili gotovom smesom koja se zove royal icing. Ako živite u inostranstvu, nije vam teško naći ga. Isto tako,njega nije teško napraviti. Za original royal icing vam je potrebno koristiti sirovi belanac, međutim ja se toga malo bojim, pa moj icing pravim ovako:

 Na 1 šolju šećera u prahu idu 2 kašike hladnog mleka. Mešati dok ne dobijete glatku smesu. ODMAH kašikom nanesite na cupcakes i ukrasite ih pre nego što se smesa ne stegne.

Ganache (ganaš) možete napraviti od tamne i bele čokolade. Recept možete pronaći ovde.












Srećan rođendan, moj obožavani dečače!

5 comments:

  1. Isplakah se posle prvog pasusa i poslednje rečenice... :) Srećno, srećno, srećno i radosno! :*

    ReplyDelete
  2. Draga Dora, srecan vam rodjendan i zelim vam sve najlepse. Kao i uvek sve si lepo organizovala i ukrasila da se vidi da u svemu tome uzivas i da ti nista nije tesko. Na tome ti se divim. Inace redovno pratim tvoj blog i mnogo mi se svidja. Fascinantno mi je to sto o obicnim i jednostavnim stvarima pises sa takvim sarmom i inspiracijom da svaka zena i majka moze u njima da se pronadje. Da ne odugovlacim previse, mogla bih da te hvalim do preksutra :), obicno ne ostavljam komentare, ali ovoga puta imam jedno pitanje za tebe. Posto i ja imam bebu od godinu dana, uskoro treba da primi mmr vakcinu, koja je toliko kontroverzna u poslednje vreme, da sam u velikoj dilemi da li da pristanem na tu vakcinaciju. Interesuje me kakva je situacija po tom pitanju u Grckoj i da li cete i vi vakcinisati vase dete? Posto je tvoj suprug doktor, ne znam koja je spicajlost ali nije ni vazno, kakvo je njegovo misljenje o tome? Da li je ova vakcina u Grckoj obavezna? Molim te da mi o tome napises sto vise mozes, pliz :). Hvala unapred i sve najbolje jos jednom!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Divnih li reči! Hvala, baš si draga i ljubazna, tvoj komentar mi puno znači. Inače, da, vakcina mmr je ovde u Grčkoj obavezna. Mi smo dete vakcinisali, jer smatramo da je to neophodno. Ipak, odluka je na vama. Još jednom puno hvala i sve najbolje!

      Delete
  3. Sretan rođendan maloj mrvi! Proslava je baš po mom ukusu, šareno, veselo.. Bitno je da su djeca sretna i vesela, da se družiš s obitelji a jesu li dekoracije za pinterest il ne, je najmanje bitno!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails