Sunday 12 June 2016

Zapečene tikvice sa jajima

Znam da ste skoro sve vi vične domaćice, takođe znam da je teško da je potreban recept za ovo jelo. Međutim, poznato vam je da na sve načine pokušavam sebi da olakšam život, naročito kada se radi o kuvanju. Moja deca jako vole tikvice, tako da leti kada ih ima najviše i kada su najslađe, umem često da im pravim "pljeskavice" od tikvica koje su ništa drugo do rendane tikvice sa jajima koje vadim kašikom i pržim na ulju. Danas sam to imala u planu, ali, eto nije bilo dovoljno vremena niti raspoloženja za stajanjem nad tiganjem i prženjem. Istina je da mi pržena hrana uglavnom nije omiljena i trudim se da je izbegavam.  Zbog toga se reših na brzu varijantu ovog jela koju mi je odavno pokazala moja drugarica i kumica Bilja.


Uglavnom na jednu tikvicu ide jedno jaje. Ja sam danas upotrebila jedno više, jer su jaja koja sam imala prilično mala. Izrendajte tikvice (ja ih čak i ne ljuštim) u veliku činiju, posolite ih i ostavite da odstoje nekoliko minuta. Iscedite tikvice od viška vode rukama i stavite ih u drugu činiju, dodajte jaja, malo brašna, mleka, rendani parmezan (sir ili bilo koji kačkavalj, po želji) i sve lepo promešajte.U suštini, ja koristim odokativnu metodu. Možete dodati kao začin origano, peršun, mentu, šta god vam se sviđa.
Možete koristiti veći ili manji pleh koji ćete prethodno podmazati. Što je veći pleh to će smesa kada se ispeče biti tanja i naravno, trebaće joj manje vremena da se ispeče.
Zagrejte rernu na nekih 180 stepeni C. Pecite polako dok se tikvice lepo ne zapeku i ne dobiju finu, smeđu boju.


Ovako zapečene tikvice služim sa feta sirom, krastavcem i paradajzom, uz fin domaći hleb koji pravim u mini-pekari.

 

Ništa posebno, a opet, lako je, ukusno i zdravo, zar ne?

3 comments:

  1. Recept je fenomenalan! Pravila sam danas i potpuno smo odusevljeni porodicno. Sin ima 2 godine i danima ne jede bas najbolje - ove tikvice je dva puta jeo sav nasmejan. Sad cu da pogledam kojih jos recepata ima, mozda i sutra nesto spremim po Vasoj preporuci.

    Inace, blog je odlican, kao i statusi koje pisete na FB-u :-)

    ReplyDelete
  2. Jeeee, mnogo mi je drago!!!!! Obavezno mi javi ako ti se bude dopao još neki moj recept!!! Hvala na tako divnim rečima!

    ReplyDelete
  3. Bok, već dugo hoću ovo da napravim i stalno mi nekako nešto drugo ispadne. E danas ima da napravim :)
    Pitanje: brašna ide malo kako mi izgleda na slici. Jel smjesa malo gušća nego za palačinke?
    Hvala ti unaprijed i veliki pozdrav iz Zagreba :)
    Marija

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails