Wednesday 7 December 2016

30 dana samoljubavi i brige o sebi



Izazovi. Baš ih volim. Čini mi se da jedino tako mogu biti fokusirana na određeni cilj, a došlo je vreme da se fokusiram na sebe. U planu je da mi dan ne prođe u nesvesnom ždranju polu pojedenog doručka koji deca ostavljaju za sobom, da svoje slobodno vreme ne provodim na telefonu ili uz računar, da se ne trudim da menjam ljude (i da se neprestano razočaravam u pojedine), da se skoncentrišem na odnos sa mojim mužem (iako nas trenutno dele nekoliko država), da manje vičem na decu  i da uložim makar minimalni trud u svoj izgled, što znači: nikako trenerke, malo šminke, čista kosa i parfem. Iskreno, meni je to sasvim dovoljno da se osećam dobro.
I kako bi izgledao ovaj izazov? Pa, ovako. On uključuje:


Svest o tome šta radim tokom dana
Svest o tome na šta su fokusirane moja pažnja i moje misli
Imati na umu koji je cilj ovog izazova


Cilj izazova je da se osećam bolje u svojoj koži, da budem zdravija, elegantnija, ispunjenija i smirenija. Cilj je da u svoj dan uguram malo luksuza koji ne košta mnogo, da u njemu ima lepote i elegancije. Cilj je da svakodnevo nešto naučim, pročitam, da se zdravo hranim, da pružim sebi dar brige o mom telu, umu i duši.

Iznad svega, cilj je da briga o sebi i samoljubav postanu navika, moja druga priroda.

Da bi se to ostvarilo, ovom izazovu ću pristupiti kao naučnom projektu. Ako niste znali (a, ja sam hemičar po struci), u nauci se vode beleške i prerađuju podaci. Na kraju svakog dana ću beležiti na blogu:

Čime sam danas nahranila svoje telo?

Šta sam jela i koliko? Jesam li pila dovoljno vode? Ono što očekujem od sebe je to da će me to naterati da jedem svesno i zdravo ili da ću makar prepoznati kada i zbog čega jedem na emotivnoj bazi. Takođe, ako se to desi, pokušaću da identifikujem te emocije kako bih mogla sledeći put da ih "presretnem"i sprečim u tome da kontrolišu moj odnos prema hrani.

Koliko sam se kretala?

Pritom ne mislim na kućne poslove niti konkretno na odlazak u teretanu. Mislim na kretanje napolju: šetnja, trčanje, bicikl i slično. Trenutno jedina aktivnost koja je za mene izvodljiva je šetnja. Cilj je da svakodnevo šetam sama ili sa decom bez obzira na vremenske uslove. 

Šta sam obukla?

Beležiću to koliko sam vremena posvetila svom izgledu. Pritom ne mislim na nešto spektakularno ili na neku komplikovanu rutinu koja oduzima mnogo vremena. Jesam li se obukla "normalno"? Kakva mi je kosa? A parfem? Jesu li mi obrve isčupane? To će me naterati da se prema sebi odnosim sa poštovanjem, da izgledam i da se osećam dobro u kući i van nje.



Čime sam danas nahranila svoju dušu?


Šta sam pročitala? Da li sam odvojila malo vremena za molitvu, meditaciju, za nešto što me povezuje sa Bogom? Cilj je da svakodnevo pročitam makar par stranica neke knjige, da slušam muziku, da pogledam neki dobar film, da nešto napišem, nacrtam.Ne može sve to stati u jedan dan, ali za makar jednu stvar koja me čini bogatijom iznutra ću svakako pokušati da nađem vremena. Svakako želim izbegavati društvene mreže, previše televizije i gubljenje vremena na beskorisne stvari. 

Na šta sam danas bila fokusirana?

Cilj je da svakodnevo budem fokusirana na nešto pozitivno ili da svojim stavom ono negativno, teško ili naporno transformišem u nešto koliko-toliko lepo ili makar podnošljivo, jer hej, život je to.  Mogu biti usresređena na odnos sa mužem, na to da na primer pazim na moje držanje, ili da se fokusiram na igru sa decom i da ostavim poslove po strani. Drugih dana ću biti fokusirana na produktivnost, na neodlaganje neminovnog itd.


Kako vam se čini ovaj izazov? Ja sam spremna, spremnija nego ikada pre!!! Hoćete li mi se pridružiti? Oh, kako bi to bilo divno! Volela bih da jedna drugu inspirišemo, pokrećemo, guramo, da navijamo jedna za drugu. Ukoliko to želite, možete vaše beleške deliti ovde u komentarima na blogu, u komentarima na mojoj fejsbuk stranici ili na vašem blogu ukoliko ga imate. Ako vam nije komotno da delite javno vašu svakodnevicu, uvek možete to činiti privatno vođenjem dnevnika. Eto, samo bih volela da mi se tu i tamo javite i podelite sa mnom vaš napredak, vaša osećanja, misli, bilo šta.

Mm? Šta kažete? Krećemo?

E pa, čitamo se večeras kada ću postovati detalje o mom prvom danu Izazova "30 dana samoljubavi i brige o sebi".

Srećno!!!!!

2 comments:

  1. Stiglo kao poručeno danas :) Hvala

    ReplyDelete
  2. U pravi cas! Upravo prolazim kroz neku fazu tr. "spuritualnog budjenja", i spontano mi u zivot ulaze ovakve teme... Smatram to malim darovima s neba i radosno ih objerucke prihvatam :)
    Toplo preporucujem knjizicu "Miracle Morning", nije otkrice tople vode ali se savrseno uklapa u ovu fazu kroz koju trenutno obje prolazimo! ;)
    SRETNO! :*
    P.S. I nesto taman pred spavanje: https://youtu.be/tEtuqM_skyI

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails