Saturday 18 June 2011

Recept za granolu i srećan vikend!


Jeste li čuli za granolu, tu božanstvenu i čudotvornu mešavinu ovsenih pahuljica, semenki i suvog voća? Verujte mi na reč, nikakve žitarice ni muesli iz supermarketa ne mogu prići ovoj divoti. Ne samo da je granola zdrava i ukusna, već u sebi sadrži sve ono što vam je potrebno za početak dana, pruža energiju i drži vas site duže nego bilo kakvo pecivo ili testo koje vas trenutno zasiti i čini da se osećate naduto i grozno. Kada započnem jutro granolom primećujem da sam dugo sita, imam puno snage i energije, naravno, osećam se dobro, jer sam u svoje telo unela nešto što je korisno za njega. Granola je "dobro gorivo" za telo, može se jesti sa mlekom ili jogurtom. Stavite malo granole na vaš sladoled ili voćni jogurt, poslastica momentalno dobija sasvim drugu dimenziju. Takođe na netu se mogu naći recepti koji je uključuju, kao na primer, raznorazni mafini i keksići. Možete je jednostavno grickati umesto presoljenog kikirikija ili nezdravog čipsa. Ponesite je sa sobom na posao ili u školu za momente kada osetite manjak energije ili glad. Postoje bezbroj recepata za granolu. Kombinacije su stvar ličnog ukusa, mašte i trenutnog raspoloženja.

~ Recept za domaću granolu~

Zagrejte pećnicu na 165 stepena Celzijusovih. Veliki pleh premažite puterom ili margarinom ili ga obložite papirom za pečenje.

Trebaće vam:

3 šolje (oko 300 g) ovsenih pahuljica

3/4 šolje (75 g) seckanog badema, oraha ili lešnika

1/2 šolje (45 g) sirovih suncokretovih semenki

1/2 šolje (45 g) sirovih semenki tikve

1/2 kašičice mlevenog cimeta

1/4 kašičice soli

2 kašike ulja ili 2 kašike (28 g) istopljenog putera

1/2 šolje (120 ml) meda ili javorovog sirupa (može se naći u prodavnicama zdrave hrane)

1 šolja sušenog voća po želji (ako ne volite suvo voće, možete ga izostaviti)
Postupak:
U velikoj posudi pomešajte ovsene pahuljice, semenke, orahe (lešnik ili badem), so i cimet.

U manjoj posudi pomešajte med (ili javorov sirup) i ulje (ili istopljeni puter). Prelijte to preko pomešanih suvih sastojaka i dobro izmešajte sve dok smesa ne bude potpuno pokrivena tečnošću. Nanesite smesu na pleh i pecite 30-45 minuta, sve dok granola ne dobije braonkastu boju, povremeno mešajući. Što je boja tamnija, to će granola "više krckati", međutim treba biti oprezan da ne zagori. Ostavite da se prohladi. Dok je vruća, granola je još uvek mekana i vlažna, ali čim se ohladi ona će postati suva i krckava. Dok je još topla, potrudite se da "razbijete" veće komade u sitnije. Čim se granola potpuno ohladi, stavite je u posudu sa poklopcem ili teglu. Može se čuvati u frižideru i do nekoliko nedelja.

(Napomena: suvo voće se dodaje kada se granola skroz ohladi!)



Uživajte ovog vikenda...šaljem vam puno granolaste pozitivne energije...krc-krc...



(fotke sa pinterest, recept adaptiran sa Joy of Baking)

3 comments:

  1. Spremala baš pre neki dan, mada nisam baš sasvim pratila recept, ali je ispala odlična, odlična!!
    Sad mi je to comfort food br. 1 :)
    Srećom pa se deci ne dopada granola u ovakvom "raspadnutom" stanju (one vole samo granola bars), a od mm je krijem pa je ima više za mene :D

    ReplyDelete
  2. Samo ti uživaj...obožavam granolu, ponekad stvarno ne umem da stanem...

    ReplyDelete
  3. Stvarno je dobra! Ja sam juce postila i ceo dan grickala granolu..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails