Saturday 19 January 2013

Provansalski kolač od pomorandže i maslinovog ulja

Ne obraćajte pažnju na ružnu fotografiju. Nisam vični fotograf, a aparat je ionako prilično bezvezan. Mogla sam da vas "slažem" i stavim neku mnogo lepšu sliku koja bi bolje dočarala lepotu i fantastičan ukus ovog kolača. I ovoga puta moraćete mi verovati na reč-  divan je, brz i jeftin. Njime možete lako impresionirati goste koji tek što se najavili, takođe je idealan kada poželite da nešto gricnete uz kafu i čaj ili za popodnevnu užinu za dečicu. Moja deca su ga u slast pojela, što mene kao mamu uvek raduje. Mislim da sam već jedno hiljadu puta spomenula da volim "hlebaste" kolače, ali samo one sa lepom aromom, moraju da budu malo neobični, ali uvek laki za pravljenje. Minimalan trud, maksimalno zadovoljstvo. To je moja deviza kada je kuvanje u pitanju. Upozoravam vas da se kolač pojede za jedan dan, brzo se sprema, a još brže jede. Možete slobodno duplirati količinu sastojaka i peći ga u malo većem okruglom plehu. U originalnom receptu se predlaže da se ispečen kolač pospe prah šećerom, ali  ja sam taj deo malo izmenila. Umesto šećerom u prahu posula sam ga listićima badema koje sam blago karamelizovala.  Možete takođe napraviti glazuru od ceđenog soka od pomorandže i šećera u prahu i njom preliti kolač.  Mislim da bi takođe bilo divno poslužiti ga slatkom ulupanom pavlakom u koju biste dodali malo rendane kore od pomorandže ili neki pomorandžasti liker. Mmmm, sladoled je takođe super ideja...Izbor je vaš.

  Provansalski kolač od pomorandže i maslinovog ulja


Sastojci:
maslac za podmazivanje pleha prečnika oko 23cm
1 i 1/4 šolje brašna
3/4 šolje šećera
2 jaja
1/3 šolje maslinovog ulja
1 kašičica ekstrakta od vanile
sok i rendana kora od jedne cele pomorandže
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice soli

Postupak:
 Zagrejte pećnicu na 180 stepeni C.
Umutite mikserom jaja i šećer. Malo po malo, u tankom mlazu dodajte maslinovo ulje i ekstrakt od vanile, istovremeno mutite mikserom. Dodajte rendanu koru od pomorandže i njen sok. Dobro promešajte. U posebnoj činiji promešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so i dodajte u prethodnu smesu. Podmažite pleh maslacem i pospite ga brašnom. Sipajte gotovu smesu i pecite kolač oko 25-30 minuta. Kada se ispeče ostavite da se prohladi oko 15 minuta i izvadite pažljivo iz pleha. Pospite prah šećerom, glazurom ili napravite i vi karamelizovane listiće badema tako što ćete:

staviti u šerpicu sok od jedne mandarine ili klementine (sok od pola pomorandže je sasvim OK), supenu kašiku maslaca i supenu kašiku šećera. Pustite da se kuva oko minut dok ne krene smesa da se karamelizuje. Dodajte listiće badema, dobro promešajte i sklonite sa vatre. Još uvek vruće  bademe rasporedite kašikom po kolaču.


9 comments:

  1. Koliko vec sutra, pravim kolacic!

    ReplyDelete
  2. Богами и ја ћу већ сутра да испробам. Поморанџе бих и у подварак стављала колико их волим. Сјајно је што нема млека међу састојцима, онај маслац ћу прескочити.

    ReplyDelete
  3. Kolac zvuci divno :) samo jedno pitanje: kada kazes šolja - mislis na šolju od 200 ml? pitam zbog kolicina... hvala :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, baš tako, plus- minus 30-ak ml. Ja koristim šolju ta Nes-kafu. Nema na čemu!

      Delete
    2. hvala :) tako sam i napravila i super je ispao :) pojeli smo ga celog u roku od pola sata. Čak je i mooje dete koje za sada i nije ludo za slatkisima pojelo 2 parceta :)
      hvala jos jednom, sad je prepisan i u moju knjigu recepata :)

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails