Friday 21 June 2013

Šta kupiti na odmoru u Grčkoj? (klopa)

Svi vole Grčku. Barem svi ljudi koje ja znam vole da dolaze ovamo. Verovatno je ta omađijanost ovom zemljom posledica više faktora koji se zajedno uklapaju u jednu savršenu kombinaciju: more, sunce, klima, mirisi, hrana, istorija, ljudi, muzika. Uzmimo u obzir i činjenicu da većina ovde dolazi na odmor bežeći od posla, obaveza i gradskog asfalta, a nema lepšeg ambijenta od zalaska sunca na Egejskom ili Jonskom moru. Bez sumnje, Grčka ima neki šarm iliti šmek kojim se neke druge zemlje ne mogu tako lako pohvaliti, ma koliko one bile lepe. Mnogi po povratku kući žele da  ponesu malo tog šmeka sa sobom i da produže onaj osećaj blaženstva koji svi osećamo kada smo na odmoru. Većina želi da se tu i tamo podseti na večeri provedene u maloj taverni pored mora uz zvuke buzukija ili da se probudi uz miris ruzmarina i mente.
Pokušala sam da napravim jednu listu stvari za koje smatram da mogu u tome da vam pomognu. Nadam se da sam u tome uspela.



1. Nikada, nikada, NIKADA nemojte napusiti Grčku bez kantice maslinovog ulja. Ima ga u svakom supermarketu, a u zavisnosti od toga gde letujete možete pronaći lokalno maslinovo ulje od lokalnih proizvođača koje je, kao što se i očekuje, daleko bolje. Pazite kada kupujete maslinovo ulje u supermarketu, jer pored njih u sličnoj ambalaži se može naći "πυρηνέλαιο" (pirineleo)
koje NIJE isto što je i maslinovo ulje. Pirineleo se pravi od košpica i nema isti miris niti ukus. Uglavnom se koristi za prženje ili za paljenje  kandila.




2. Ako volite masline, Grčka je pravo mesto da ih probate i kupite. Ima puno vrsta. Preporučujem da ih kupite na pijaci gde je izbor veći i gde su masline mnogo bolje od onih u teglama u supermarketu. Raspitajte se kada mesto u kome letujete ima laiki (akcenat na poslednje slovo "i"), ukoliko nema pijace kupite ih supermarketu ili minimarketu po mogućstvu "na merenje". Kada stignete kući stavite ih u teglu i nalijte ih maslinovim uljem, tako ćete ih dugo sačuvati, a ulje možete ponovo iskoristiti naročito za salate.


3.Feta. Ništa kao grčka feta. Nema zamene za nju, pa ako možete (i ako je dozvoljeno) obavezno je kupite. Za prevoz je najbolje kupiti veliku količinu u  takozvanom teneke tj. metalnoj velikoj kutiji (vidi na slici). Ne bih preporučila da sir transportujete u plastičnoj kutiji, jer se zbog dugog puta može pokvariti. Potražite sir u metalnoj kutiji. Ja ne bih rizikovala.



4. Mezedaki ili mezetluk u Grčkoj se ne može zamisliti bez pića ouzo, a tu je i tsipouro\raki\tsikoudia, pa ko šta voli. Mnogi kupuju i stari, dobri Metaxa brendi. Opa! Jasu!



5. Origano illi rigani je obavezan. Molim vas, nemojte me razočarati. Kao i masline, njega je najbolje kupiti "na merenje" po mogućstvu na pijaci, u nekoj prodavnici sa začinima, piljari, a idealno bi bilo kupiti dok je još  uvek na osušenoj grančici. Obožavam origano!


6. Začini: cimet, bahari, šafran (krokos na grčkom) koji je skup, ali divan, apsolutno divan začin, mleveni kim (kimino na grčkom), mastiha. Grčke pijace su prepune začina, suvih plodova, ima tu svega i svačega od suvog grožđa do badema, oraha, raznoraznih mahunarki.



7. Grčki ratluk ili lukumi. Onaj sa ružom je moj najomiljeniji.

8. Pasteli, grčki slatkiš od susama i meda. Ne samo da je ukusan nego je i zdrav!


9. Grčka alva ili halvas. Ima je svuda, u svakoj prodavnici. Što je skuplja, to je bolja. Samo da znate. Odlično i lako se transportuje.



10. Tahini. Pasta od susama. Zovu je "super hranom", jer je veoma, veoma zdrava. U vreme posta se često konzumira, kao namaz na hlebu, sa medom ili bez pri čemu ima isti ukus kao alva, koristi se umesto ulja u jelima koja se spremaju "na vodu" u vreme posta. Tahini takođe mnogo volim! Njami! Može se naći u svakoj prodavnici ili supermarketu.


11. Pistaći!!!!! O, daaaaaa! Skupi, ali najbolji na svetu. "Fistikja ejinis",uh teško se izgovara. Znam.



12. OK, sada sam preterala, ali ovo je najbolja čokolada na svetu. ION čokolada uvijena u crveni papir sa cvetićima. Uh, ona je sa bademom. Najbolja. Jesam li rekla da je najbolja? ION. Ne zaboravite. Crvena hartija. Jbga. Sada mi se jede čokolada.



13. Kažu da je Nes kafa u Grčkoj jeftinija nego u Srbiji. Ako je tako, samo izvolite. Ako nešto podseća na Grčku to je hladni tek umućkani frappe sa ledom i dugačkom cevčicom. Zavališ se i kuuuuliiiiraaaaaš, na grčki način.


Jao, zaboravila sam. Kupite šejker. Nemoj da koristite teglu! Mislim, stvarno.


14. ako baš morate...kupite med. Najlepši med, po meni, se može naći ovde. Ja bez grčkog meda ne mogu.

i

15. Grčka slatka kojih kod nas nema,a čiji vam ukus može biti zanimljiv: slatko od bergamota (pergamodo na grčkom), slatko od smokava (siko) i za Krf karakteristično slatko od kum kuat-a. Tu su takođe raznorazni voćni likeri, ako volite. Odlični su za varenje. Drneš posle jela i gotovo. Spavanjac!


Uskoro stiže postić o tome šta još možete kupiti u Grčkoj, a da nije vezano za hranu. Strpite se.


p.s. ne znam da li je dozvoljeno, ali kupite male, mlade sadnice ruzmarina (dendrolivano), mente (diozmos), lavande (levanda), bosiljak (vasiliko) i origana (rigani), smestite negde u autu i čim stignete posadite u saksijama na terasi.


Ej, ne morate sve da kupite! Čisto da vam kažem.

(sličice sa pinterest)

16 comments:

  1. E prosto mi zao sto ovog leta ne idem u Grcku inace bih sve ovo kupila :)

    ReplyDelete
  2. Divno, hvala na ovako iscrpnim informacijama, u med sam se uverila, kupila ga na Tasosu, zaista je najbolji, maslinke i maslinovo ulje takođe, a feta je nezamenjiva, ostalo ću ako Bog da ovo leto probati, najpre čokoladu hhihihi... I love Greece ...
    Pozdrav draga ...

    ReplyDelete
  3. Draga Dora,moja lista izgleda ovako(ne samo hrana):1.3 kante maslinovog ulja,jedna meni i po jedna mojima i muzevljevima,2.kanta maslina,3.kanta fete,4.tsipouro,5.gotova mesavina suvih zacina za grcku salatu.6.slatkisi na bazi meda i orasastog voca,7.razna slatka (za muza),8.paket noynoy mleka sa kojim posle cele godine pijemo espreso,9.Vaselin oil cocoa, http://www.google.no/search?q=vaselin+oil+cocoa&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=7GbFUe2PPMiH4gSteA&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1093&bih=538 (nalazim ga samo u Grckoj) 10.dosta kozmetike(sapuna,kupki,krema,ulja..),omiljene marke su mi BioSelect i Fresh Line,11.neko lokalno grcko vino koje popijemo sa prijateljima u Nisu, i 12.halloumi sir.

    ReplyDelete
  4. Maslinovo ulje, fetu, med za moje dečke, čokoladu (samo za mene), šafran i opet šafran, tahini, pistacije i slatko od bergamota i smokava, te nabrojane sadnice - to sve molim poslati na moju adresu :)
    Nadam se da će turistička zajednica Grčke da te unajmi kao promotora. Članak je super i onaj tko nije imao namjeru posjetiti Grčku, nakon što pročita ovako nešto dobije trnce u nogama i želju za posjetom, da osjeti, isproba i omiriše sve što si nabrojala.
    MarijaRD

    ReplyDelete
  5. Upravo lagano pravim spisak stvari za poneti. Uskoro moj muzic i ja , krecemo put Grcke- destinacija Stavros, ljubim te, hvala!

    ReplyDelete
  6. Preporučujem: gigantes pasulj (nikako kupovati u Lidlu, uvoz iz KIne), Karavaki sapuni (beli i žuti) i nešto od Korres kozmetike.

    ReplyDelete
  7. Posla mi je voda na usta! Prava si Divnoca!

    ReplyDelete
  8. This Little Eye of Mine26 June 2013 at 20:14

    Ion je stvarno najbolja cokolada. Ja uvek prvo smrsam par kila pa u Grcku. I meni je omiljena sa bademima i jedva cekam avgust. Bas sam se uzelela Grcke.
    Inace, odusevljena sam tvojim blogom, nacinom na koji pises, jednostavnoscu...

    ReplyDelete
  9. Hvala svima na lepim rečima!

    ReplyDelete
  10. Mi smo se upravo vratili iz Grcke...mmmm cini mi se da ono njihovo ovcije kiselo mleko mogu na kile da ruckam.Uvek se vratim sa par novih pelcera...hehe nece mi valjda zameriti.
    Htela sam da te pitam kako se zove jedan slatkis koji se kupuje u marketima i pekarama, mali okrugli sa crnom sredinom i slatkim sirupom ?
    Probala sam i pitu od narandze,setila sam se jednog tvog recepta. Cim ga Dora pravi i pominje mora da je nesto dobro. Samo cu da kazem da je dobro sto smo bili udaljeni pola kilometra od poslasticare kad sam ga probala, inace .... drmnuo bi me neki secerni udar!!!!!
    Moram da nadjem tvoj recept i sa se podsetim.....mmmm ....

    ReplyDelete
  11. Ovako. Ja kad budem dolazila u Grcku, prvo cu da prodam ovo malo imovine (nisu nekretnine) da imam dovoljno para da sve ovo pokupujem. :)

    Ono bez cega se sigurno ne bih vratila u Beograd, su slatkisi, grickalice, suvo i kostunjavo voce, zacini, maslinovo ulje i cvece .Bez oleandra, bugenvile i slicne egzotike, ne vracam se iz Grecije. Naravno, to ce biti "pozajmljeno", a ne kupljeno. :D
    I rakije, uza, metaxe, likera. Ali to cu vec da kupim.
    Sir. Feta (kako nasa nema rupice kao ova na slici?), Halumi. Sve sto je ovcije i kozje, ako mi dozvole da unesem u avion. Inace cu morati sve da pojedem na aerodromu.
    Kad pomenu med, odmah su mi se prijeli jogurt, med i orasi.. :(
    Alva, ratluk (ja volim vanilu), to je pod obavezno! Te susam plocice, to je ono kako kod nas sto ima ili kao u arapskim zemljama? U svakom slucaju i to ide u kesu.

    Koliko vidim, uz nakit, odecu, majice sa natpisom Ja volim Grcku i sl. stvari, treba ce mi kamion para..
    Ili ne. Ipak cu da potrazim nekog bogatog Grka da moze sve ovo da mi isfinansira. ;) :*

    ReplyDelete
  12. Uskoro stiže postić o tome šta još možete kupiti u Grčkoj, a da nije vezano za hranu. Strpite se.

    Dora,kada ce ovaj postic?

    Hvala na divnim informacijama i predlozima.

    Dragan,Nis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. post već odavno postoji, dragi Dragane. Evo, linka, uživajte!http://happychezmoi.blogspot.gr/2013/06/sta-kupiti-na-odmoru-u-grckoj-da-nije.html

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails