Thursday 6 June 2013

Zaljubljena

Dora, ne sanjari, sanjarenje samo pogoršava stvari, rađaju veće želje, vatrenije,one koje gore, gore, gore, ne puštaj filmove, ne fantaziraj, živi sa čvrstim nogama na zemlji, rasteraj oblake oko glave, otvori oči...ne sanjaj. Ne sanjaj da živiš negde u Francuskoj blizu divljih obala pored okeana u velikoj kući sa prostranom kuhinjom, ne sanjaj da je blizu vaše kuće stari dvorac, šuma i vinogradi, ne sanjaj da piješ francusko vino za vreme svakog obroka, da na prostranim poljima u kariranom kaputiću šetaš svoje pse i juriš za svojom prelepom decom. Ne sanjaj, jer neko drugi živi tako, neko kome taaaaaaaaaako mnogo zavidim. Ustvari, ne. Ja sam zaljubljena, apsolutno, kompletno, i nepovratno zaljubljena u život, delo, stil i hranu Mimi Thorisson i njen blog Manger. Gospode, kakva lepota! Kakve boje, kakva hrana, kakva divota!
Dora, ne divi se običnim smrtnicima, ne divi se ljudskim tvorevinama, ne divi se prolaznosti, nevažnim stvarima. Ne zaljubljuj se u slike, lepotu, ljude, boje i nedostižne predele...





























Dora, sanjari, sanjari, sanjari, sanjaj...samo to možeš...


(fotke Manger)

9 comments:

  1. Ah...uzivala sam!!!Hvala Dora na ovom divnom postu :*

    ReplyDelete
  2. Ja sam Ana, zaposlena mama i sanjar, koja ispija kaficu ujutru maštajući o tvojoj organizaciji i bogatstvu merenom vremenom koje provodiš s klincima i u kući, o moru,
    o tvojim mandarinama,...inspirišu me tvoje priče,recepti,užinice za klince... Uz to, da se ne lagimo, beskrajno zahvalna i srećna na svojoj klincezi i divnom mužu,...na svemu! Tako da sve su to nijanse;) Ti si moja Mimi Thorisson:)

    ReplyDelete
  3. Aaaahm divna si, Ana. Kako si me samo danas usrećila! Ljubim te!

    ReplyDelete
  4. Draga Dora,hvala ti sto si sa nama podelila ovako divan blog,i kao sto je Ana napisala ti si nasha Mimi Thorisson...

    ReplyDelete
  5. Draga Dora, sve ove slike sa Mangera djeluju tako vještačke i neprirodno i toliko namješteno. Jesu lijepe - ALI nemaju duše. To je naravno moje mišljenje. A ti ćeš nadam se jednog lijepog dana shvatiti da vodiš beskrajno lijep život sa svim onim i ružnim stvarima koje čine život i da imaš beskrajno bogatstvo u sebi i da tvojoj inspirativnoj osobi jedna Francuska ne bi previše pružila. Dapače, ti bi njoj imala što dati. A jednog dana kada počneš ostvarivati i svoje potisnute snove, pa se možda baciš u eksperimentiranje sa mirisima (zašto ne bi stvorila, recimo neki prirodni miris sa prirodnim eteričnim uljima ili slično. Postoje milioni tečajeva...) ili napišeš knjigu roman ili knjigu recepata, e onda ćeš možda još bolje shvatiti da je "Francuska" (sinonim za ono ćemu ti duša teži) u tebi.
    A na kraju krajeva, ženo božja, živiš u Grčkoj - pradomovini svih bogova i zemlji predivne prirode, kulturne baštine, povijesti...
    MarijaRD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Marija, apsolutno si u pravu. Ja sve to znam i potpuno sam svesna. Inače, ja se beskrajno divim Francuskoj, provodila sam nekada tamo svoje letnje raspuste i dobro mi je poznata njihova kultura i način života. Upoznala sam divne ljude tamo i provela neke od najlepših trenutaka koje nikada neću zaboraviti. Obožavam mirise, parfeme i pre puno godina sam se zanosila idejom da se time bavim, ali nažalost tada, kao i sada, nemam novca ni mogućnosti za tako nešto. Većina snova će ostati samo snovi, jer nažalost ne mogu se svi ostvariti, jer za većinu treba da postoji finansijska podrška. Inače, ja sam veliki esteta, pa uživam u svemu što je lepo i skladno, a blog Manger i fotografije na njemu su po meni pravi primer za to. Muž Mimi Thorisson je inače fotograf, pa je samim tim i blog njene žene njegova lična reklama. Da, ja sam izuzetno srećna što živim u Grčkoj, volim je i ovo je prelepa zemlja, međutim,ne uspevam da se prilagodim temperamentu i mentalitetu ljudi koji nažalost nije dostajan tako velike kulturene baštine i civilizacije. Život u Grčkoj je težak iako svi misle da nam ovde cvetaju ruže. Razlog što sam podelila sam vama fotografije Mimi Thorisson je jednostavno moj osvrt na to koliko je moj život i život većine ni malo ne liči na bajkovite slike sa njenog bloga. Možda jeste namešteno i veštački, ali barem inspiriše, tera da sanjaš, da uneseš malo više lepote u svoju svakodnevnicu koja je dovoljno ružna i teška sama po sebi. Ja ne bih menjala moj život za život Mimi Thorisson ni u snu, ali, ali, ali...ne bi smetalo da imam malo više lagodnosti i mogućnosti u životu. To je uostalom relativno. Hvala na osvrtu i lepim rečima! Stvarno si divna!

      Delete
  6. Ti si već napisla roman ili zbirku priča ili kako god . Ti si jedan ženski moderni Mika Antić. Evo čitam već drugo veče i čitala bih te ponovo u opipljivom izdanju. Knjiga bi ti donela malo više lagodnosti i mogućnosti u životu, a ja ću ti poslati svajcarske slatkiše ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala od srca. Biće i toga, ali kao što već jednom rekoh, mora za to da dođe pravi trenutak. Kada on dođe, sve ću ovo spakovati u jednu knjigicu. Tvoje reči ohrabrenja mi mnogo znači. A, švajcarski slatkiši???? UUuuuuh, što bi to bilo bajno!

      Delete
    2. mislim da je "knjižicu" ispravnije. ;-)

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails