Monday 26 September 2016

Plan obroka za celu nedelju 26\9\2016-30\09\2016

Hej,hej, hej, evo još jednog ponedeljka. Sunčan je i prohladan dan, svetlost ima onu zlatastu, jesenju nijansu, dani su kraći, jutra hladna. U meni se ponovo budi glad za kolačima i pitama sa jabukama i tikvom, želim da kuvam topla, utešna jela, da gledam filmove, čitam knjige i pijem popodnevni čaj. Međutim, život ima druge planove. Iz nekog čudnog razloga, život nam ne da da usporimo. Svaki dan prođe u nekoj nervozi i jurnjavi, ponovo se donose važne životne odluke što samo unosi dodatni stres u svakodnevicu. Dok sam sinoć ležala u krevetu onako pritisnuta teretom života, mislima i odlukama, shvatih da nema nikakve koristi od preteranog analiziranja i razmišljanja. Sve ono što ima da se desi, desiće se, do tada, zašto bih provodila svoje dane u sekiranju i pitanjima, kada mogu pokušati da upijam svaki trenutak proveden sada i ovde? Prisutnosti  u momentu. Uživanje u najobičnijim stvarima. Te veštine kao da sam zaboravila...
Iako smo vikend dočekali sa čistom kućom, kupatilom i kuhinjom, danas je već sve u opštem haosu. Imaću pune ruke posla, a najradije bih šetala po gradu sa mužem i pila kafu "za poneti".
U subotu je bio moj Imendan (Prepodobna Teodora), familija je navratila uveče na picu, kolače i pivo. Onako, samo za nas, porodično, sam za tu priliku tokom noći stavila svinjsko meso sa začinima, malo soka od jabuka i kolom (da, da dobro ste čuli) da se peče u Crock potu. Meso na taj način postane jako mekano i sočno. To smo jeli dva dana, uz coleslaw salatu koju moja deca obožavaju, kornišone i prženi krompir. 


Ako se pitate zbog čega svake nedelje planiram naše obroke, evo vašeg odgovora: na taj način se štedi vreme, novac i naravno, poštedećete sebe dodatnog stresa. Ukoliko unapred isplanirate šta ćete kuvati tokom nedelje, kupovina će se ograničiti samo na ono što vam je potrebno za spremanje planiranih obroka. Ne zaboravite da u planiranje uključite namirnice koje već imate u špajzu ili zamrzivaču.Budite kreativni i štedljivi istovremeno. 
Inače, ovo je poslednji put da delim sa vama plan obroka ponedeljkom, sledeći put će ovakav post ići petkom kako bi se sve vi koje koristite moje ideje na vreme pripremile odlaskom na pijacu i kupovinom.


Naša kupovina ovog vikenda je izgledala ovako:

Kupus, šargarepa, luk, beli luk, cvekla (za salate), limun, jaja, grožđe, jabuke, manja tikva.
Supermarket: šunka, kačkavalj i sir (za tosteve i sendviče), majonez, kisela pavlaka, tri litra mleka,smrznute kozice, instant krompir pire, pudinzi i krema karamel iz Lidl supermarketa za dezert, crna čokolada, banane, pirinač na akciji.

U zamrzivaču već imam:
veknu od mesa od prošlog vikenda,
700 grama pilećih grudi,
domaće kobasice,
smrznuti celer,
smrznuti sos koji sam napravila od svekrvinog paradajza.
Uvek pri ruci imam i tu i tamo obnavljam zalihe po potrebi: 
puter, peršun, testenine, krompir, brašno, kakao, šećer, griz, prezle, gustin, biljno ulje, maslinovo ulje, prašak za pecivo, Nutellu namaz, džem, sodu bikarbonu, ovsene pahulje, začine, kečap, senf, soja sos, parmezan, kockice za bujon/supu, hleb tost.


Na osnovu onoga što sam kupila na pijaci i supermarketu i onoga što već imam u frižideru\zamrzivaču, naš ovonedeljni jelovnik će izgledati ovako:


Ponedeljak: 

doručak:  korn-flejks sa mlekom pred polazak u školu (tostići za školsku užinu), za malenog: jaje, jabuka i grožđe, za mene: ovsena kaša sa jabukom + kafa

ručak: vekna sam mesom iz zamrzivača, krompir pire, cvekla sa balsamiko i feta sirom
dezert: puding ili krema karamele (kupljeni iz Lidl supermarketa)
večera: ostaci od ručka



Utorak: zbog praznika se posti

doručak: hleb, maragarin, džem, sok od jabuke, čaj, kafa (užina za školu: sendviči sa puterom od kikirikija + crna čokolada)
ručak: kozice u sosu od paradajza (iz zamrzivača) + špageti + salata
večera: ostaci od ručka + kokice + voće



Sreda: 
doručak: isto kao utorak
ručak: čorba od leblebija (napraviti dovoljno za petak) +  salata od kupusa\rendane šargarepe + hleb
dezert: grožđe
užina: jabuke, grožđe
večera: kokice, sendviči sa puterom od kikirikija


Pred spavanje izvaditi piletinu iz zamrzivača i pripremiti povrće:
rano ujutru ostaviti piletinu sa šargarepom, celerom, lukom, belim lukom u crock pot za ručak (muž za poneti na dežurstvo).


Četvrtak: 

doručak: jaja ili prženice ukoliko budem imala pri ruci bajat hleb, užina za školu (tostić + voće)
ručak: piletina iz crock pota sa povrćem i pirinčem + kisela pavlaka + salata
dezert: puding, krema karamel
večera: ostaci + voće

Petak: 
doručak: džem, maragarin, hleb, sok, čaj, kafa
ručak: podgrejana čorba od leblebija + salata + hleb
dezert: grožđe, jabuke
večera: kokice, sendviči sa puterom od kikirikija


U petak popodne ću isplanirati obroke za sledeću nedelju, napraviti listu za kupovinu i podeliti sa vama neke prečice i trikove koje ću koristiti pripremajući se za radnu nedelju.


Želim vam lepu i uspešnu radnu nedelju!!!!!!

4 comments:

  1. Nema dana a da ne pomislim i da se ne osetim bas onako kako si opisala u prvom delu posta ,ali bas od rec do rec

    ReplyDelete
  2. Kako ti je čorba od leblebija sa salatom dovoljna za ručak? Niko se ne buni? :)

    ReplyDelete
  3. Leblebija, poput pasulja je jako zasitna. Moja deca su naučila da je jedu od malena, kao i sočiva. E, sada, pretpostavljam da se pitaš kako je dovoljno to kao obrok bez mesa ili sira ili slično. Elpida, koja ima 7 godina, često dobije uz posno jelo i neki dodatak, jer je mala i ne može potpuno da shvati pojam posta i odricanja. Nikos naravno ne posti, za njega uvek ima nekog mesceta, dodam mu jaje i tako to. Eleni je dete koje je već odavno izjavila da želi da postane vegetarijanac, voli jela bez mesa. Istina je da smo mi navikli tako da se hranimo. Makar dva dana u nedelji postimo od namirnica koje su životinjskog porekla, što zbog vere i zdravlja, a to naravno utiče povoljno i na naš džep. Kada uz čorbicu dodaš salatu, masline, hleb, pa posle ručka pojedeš malo voća ili crnu čokoladu, obrok je više nego dovoljno zasitan. Kada je postan dan, obično češće grickaju do večeri, zato im često pravim kokice, to je jako zdrava i jeftina grickalica kojoj se mnogo raduju. Puter od kikirikija kojim im pravim sendviče jeste da je ovde malo skup, ali je zdrav i brzo ih zasiti. Nadam se da sam uspela da ti odgovorim na pitanje.

    ReplyDelete
  4. Počela sam da pratim ovaj blog i jako sam srećna što sam ga pronašla, baš zbog obilja praktičnih ideja. Nameravam da i sama počnem praviti nedeljni jelovnik, baš da bih uštedela i vreme i novac. Prvi put sam to primenila prethodne nedelje na letovanju baš u Grčkoj. Kupovali smo u Lidlu i ponešto u domaćim marketima i jednom na pijaci, potrošili smo manje novca nego u Srbiji, jer je ovde hrana stvarno skupa i što je najvažnije, jeli smo zdrave i ukusne obroke!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails