Wednesday 9 March 2011

Jeste li počeli sa projektom?


Sećate se projekta Sreća o kome sam pisala u prošlom postu? Jeste li odvojili malo vremena da razmislite o tome?
Prvi korak je identifikacija stvari koje vas čine srećnim ili koje bi vas učinile da se osećate tako. Šta vam pruža radost i nagradu, a s druge strane šta je to što u vama budi osećaj krivice, dosadu, kajanje? Nadam se da nije bilo teško, a najviše od svega se nadam da ste se prihvatili projekta isto onako odgovorno i revnosno kao i vaših obaveza. Neko će pitati: "A, čemu sve to? Zar nije bolje preduzeti konkretne korake ka sreći, umesto piskarati liste i gubiti vreme?". Taj neko je delimično u pravu, ali ako se naša osećanja i želje na zapišu postoji opasnost da se zaborave ili zanemare. Kada idete u kupovinu da li vi pravite spisak stvari koje treba nabaviti? Da li na poslu imate određeni plan, uputstva, sredstva, pravila koja vam omogućavaju da budete efekasni, brzi i da postižete željene i očekivane rezultate? Ako je vaš odgovor- da, onda zapitajte se da li vaša sreća zaslužuje manje vremena, planiranja i ulaganja? Je li bitnije sedeti satima ispred računara i televizora maštajući o sreći i životu koje vidite u lažnim serijama i filmovima od nekoliko minuta sačivanja solidnog plana koji će vam omogućiti da se osećate bolje i pružite sebi i drugima bolji kvalitet života? Sreća je posao, a ne prazni citati, podvučeni delovi iz knjiga, velike reči. Ona ne dolazi sama od sebe i neće se stvoriti ni od čega. Verujte mi. Ja sam bila jedna od onih koji su mislili da je sreća neka kosmička stvar koja će mi zakucati na prozor jedne noći i da ću se sledećeg jutra probuditi zadovoljna svojim životom. Bilo je tako dok nisam shvatila da je ona u mojim rukama, da je sama stvaram, gajim, negujem. Ona zahteva planiranje, trud, pokušaj, traženje prilika i da, tako je- disciplinu!
Sledeći korak je lista ličnih, konkretnih, a ne apstraktnih rezolucija kojih ćete se
pridržavati. Ako se vaš projekat zasniva na vašoj želji da poboljšate npr. vaš izgled i zdravlje neka vaše rezolucije budu koraci koje će te preuzeti u tom pravcu npr.: "poješću svaki dan jednu jabuku", "radiću gimnastiku makar dva puta nedeljno", itd. Možda je u pitanju želja da budete kreativniji: "nabaviti literaturu na temu kreativnosti", "posvetiti sat vremena dnevno mom hobiju" itd. Za sada je sve to na papiru, ali od trenutka kada ih pronađete i zapišete morate krenuti sa sprovođenjem napisanog u delo. Treći korak su ZAPOVESTI ili tačnije vaš lični zakonik kojim će te se voditi, ali o tome ćemo drugi put. Da bi bolje shvatili o čemu se radi, evo nekoliko mojih ličnih rezolucija kojih se pridržavam:

~ Bez obzira na druge obaveze i poslove radi svaki dan na svojim blogovima: piši, traži inspiraciju, kontaktiraj druge blogere.

~ Odvoji vreme da pročitaš par stranica dnevno neke dobre knjige ili članak iz novina, časopisa.

~ Crtanje, gledanja crtaća, slušanje muzike ili šetnja sa decom. Obavezno. Svaki dan.

~ Ne propuštati časove plesa dva puta nedeljno bez obzira na to koliko si umorna ili mrzovoljna.

~ Date night sa mužem makar jednom nedeljno ili jedno zajedničko popodne uz kafu. (nemate pojma koliko su to dragoceni momenti zbog prirode muževljevog posla).

~ Leži ranije, spavaj duže.

~ Češće zovi majku.

~ Ne mora sve da bude savršeno. Ostavi nešto i za sutra.

~ Izbaci sve pokvarene, polomljene, stare igračke i predmete, a garderobu koju ne nosimo više od godinu dana spakovati i dati onima kojima su potrebnije ( na tome radim i osećaj je divan).

~ Pali kandilo i pročitaj molitvu svaki dan.

~ Ohrabruj druge, budi ljubazna i pozitivna.

Eto, nije bilo teško. A, sada, odvojite se od računara, ugasite TV, uzmite papir i olovku i bacite se na posao! Oh, kako bih volela da vidim vaše rezolucije!

(photo by
a quirky girl's thoughts)


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails