Sunday 15 December 2013

Dan 7. Čulo vida (30 dana zahvalnosti)

    (art by Svenja Jödicke)
Danas slavimo naše čulo vida i sve ono što nam ono pruža. Jeste li ikada razmišljali o tome kakav su dar vaše oči, šta vam je sve njima omogućeno da vidite od momenta kada ujutru ustanete iz kreveta do trenutka kada ih zatvorite tonući u san?Evo prilike da izrazite vašu zahvalnost na njima, jer kao i sve ostalo tako i naše čulo vida mi uzimamo zdravo za gotovo.





Volim da vidim moju decu, muža, prijatelje, pse na ulici, bebe u kolicima, uvek im se nasmejem i radujem. Ujutru kada ustanem volim da pogledam u nebo, na ulicu, čisto da vidim kakav će biti dan: je li nebo oblačno, ima li sunca, hoće li kiša?  Kada otvorim prozore u spavaćim sobama volim da vidim komšijske pomorandže, ruže u našem dvorištu, okolne kuće i zgrade, njihove prozore i male baštice. Oko sebe uvek pokušavam da primetim nešto lepo, možda neku staru oronolulu kuću sa interesantnim vratima, nečije zavese ili lepu uređenu terasu,  drvo sa zanimljivim listovima, neku  haljinu u izlogu ili fine šoljice za čaj. Srećom, nemam potrošački karakter, pa mi je dovoljno samo nešto lepo da vidim, ne moram to isto da kupim ili da imam. Zahvalna sam što mi oči omogućuju da vidim moje najbliže, da brinem o njima, da radim poslove, da čitam, da gledam filmove, da vidim lepe slike i fotografije,  zahvalna sam što očima mogu da pokažem emocije, zahvalna sam na svim darovima koje mi oči pružaju. Sigurno sam nešto zaboravila, ali tu ste vi da me podsetite.

8 comments:

  1. Čulo vida slavim svakodnevno, već evo 6 godina. I svakodnevno sam zahvalna ne znam ni sama kome, bogu, doktorima ili sebi, na tom daru. Posebno sam zahvalna jer mogu da vidim sve one lepe stvari koje me okružuju, sunce kad se probudim, sina kad se probudi, muža naravno ;). Pre svega sebe u ogledalu! Verujte mi, to je neprocenjivo! Volim da vidim prirodu, cveće, kao i ti, zavese i biljke na tudjim prozorima, decu...
    Zato, znajući kako je imati pa nemati, savetujem svima da čuvaju to što imaju!
    Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Suzana, jako mi je drago što si dobila tako dragocen dar! Puno pozdrava i hvala na divnom i iskrenom komentaru!

      Delete
  2. Ja imam problematican vid od rodjenja, valjda su geni u pitanju. Nosim naocare od svoje sedme godine. Zahvalna sam sto gledam svoje dete kako raste, sto mogu da vidim sve strahove i radosti na njegovom licu. Zahvalna sam sto vidim svoje lice i svaku novu boru. Lepo je sto mogu da citam raspoznajem sve te divne boje i promene oko sebe. Zahvalna sam sto mogu sve to svojim ocima da vidim, jer bi se svejedno sve to desavalo i bez mog posmatranja. Zahvalna sam sto mogu da vidim sve vas ovde na internetu, volim svoje oci i zahvalna sam na njima, bilo da se smeju ili placu. Ne smem ni da pomislim na zivot u mraku. Zahvalna sam svojim ocima sto mogu da vidim svetlost svakog novog dana u kome se probudim. Hvala i tebi Dora na ovome! <3

    ReplyDelete
  3. Moj otac je godinama imao problema sa vidom. Katarakta. Na sreću, operisao je oči i sad ponovo vidi. Ali, sećam se kroz kakve muke je prolazio. Sve manje je izlazio iz kuće. Plašio se da ne padne, da se ne povredi. Nerviralo ga je što ne prepoznaje ljude na ulici. Nije smeo da vozi. Čak je i razmišljao da ne produžava vozačku dozvolu više jer nije sposoban da vozi. Moj brat i ja smo morali da ga vozimo kod lekara na preglede i po lekove jer nije mogao sam da ode. Jedino pozitivno je to što sam, zahvaljujući tome što je njemu bila potrebna pomoć, posle 8 godina pauze počela da vozim :-). Posle 4-5 godina muka, posle operacija je progledao i ponovo je aktivan i sposoban da opet brine o sebi, da šeta, da vozi i kako bi on rekao "da ponovo živi normalno".

    ReplyDelete
  4. Zar nije danas trebala da bude samoljubav? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Danas je trebala ići samoljubav, međutim, ja sam se malo zeznula. Problem je bio u tome što sam ovaj post krenula da pišem jako rano ujutru, bez kafe i dobrog buđenja, a s obzirom da je prethodnog dana išao "gost na blogu" pogrešno sam videla u programu ne obraćajući pažnju na dan. Ja se izvinjavam.Dobro, mislim da nije strašno. Danas će ići samoljubav, a neko drugo čulo ide umesto "čulo vida". Grešku sam uvidela tek juče uveče i nisam htela da pravim frku oko toga. Sledeći put ću prvo popiti moju kafu, dobro se "osvestiti" i krenuti na rad. Hvala na razumevanju!!!!!!

      Delete
    2. Draga Dora ne moraš se izvinjavat. Ustvari sasvim slučajno sam vidjela "grešku"...Razmišljala sam juče o ljubavi prema sebi i čisto htjela da vidim jel ima ta tema. I ne lezi vraže upravo trebala da bude danas ( to jest juče :))

      Delete
  5. Zahvalna sam na vidu i ocima jer mogu da gledam sve one koje volim, Zalaske sunca, svetla Novog Sada ,te predivne zivotinje, biljke, prekrasne gradove ,sve divne filmove, umetnicka dela,fotografije,namestaj, lepo uredjene prostore.Lepu odecu i doterane ljude sa stilom..
    Zahvalana sam na vidu i ocima, zahvalna...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails